Kirjat

Nykykansantaiteen tutkimustyö on Suomessa ollut systemaattisuudessaan ainutlaatuista. Työ on edennyt alue alueelta, ja jokainen kartoitus on huipentunut näyttelyihin. ITE-taiteilijoita ja heidän tuotantoaan on dokumentoitu valokuvin, filmein ja julkaisuin. Kartoitusten tuloksista on syntynyt kiehtova vuosikirjojen sarja, jossa nousevat esiin paitsi alueiden itseoppineet taiteilijat myös kulloinkin ajankohtaiset keskustelunaiheet. Vuonna 2002 alkunsa saaneessa sarjassa ovat ilmestyneet kirjat ITE rajoilla, ITE käsillä, ITE paikalla, ITE lakeuksilla, ITE jokivarsilla, ITE korvessa, ITE keskellä, ITE vaaroilla, ITE kaakossa, ITE Lapissa, ITE teossa ja ITE Saimaalla.

ITE-taiteen ilmiönä avasi vuonna 2000 ilmestynyt kirja Itse tehty elämä ITE – DIY Lives (Veli Granö, Martti Honkanen, Erkki Pirtola. Toim. Raija Kallioinen).

ITE-kirja_2000

Vuonna 2004 ilmestyi Colin Rhodesin klassikkoteos Outsider Art: Spontaneous Alternatives suomennoksena nimellä Toinen taide – luovat erot; suomenkielinen laitos sisältää myös Helena Sederholmin laajan artikkelin ITE-taiteesta. Suomalaisen nykykansantaiteen uutta tutkimusta ja ilmiön suhteuttamista kansainväliseen outsider-taiteeseen edustaa Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide vuodelta 2010.

Ensimmäinen ITE-taidetta englanniksi esittelevä kirja on Seppo Knuuttilan toimittama ITE Art in Finland (2011). Kirjassa taiteentutkijat analysoivat suomalaisen nykykansantaiteen ominaisluonnetta, ja julkaisu esittelee 24 tunnetuimpiin lukeutuvaa erityyppistä ITE-taiteilijaa. ITE-taiteen suomalaisia toimijoita on päässyt mukaan eurooppalaista outsider-taiteen kenttää esittelevään kirjaan On the Map. Exploring European Outsider Art (2012).

ITE-taiteen näyttelyihin liittyvinä kirjoina ovat ilmestyneet Omissa maailmoissa (2005) ja ITE hengessä (2006). ITE käsillä -näyttelyn yhteydessä julkaistu Minna Haverin Pehmeä taide (2016) esittelee lankatekniikoita käyttäviä nykytaiteilijoita, neulegraffareita ja ITE-taiteilijoita.

Yksittäisiä taiteilijakuvia ovat Richard Koivistosta kertova Erkki Pirtolan kirja Puuaapinen (2003), Tyyne Eskon elämää ja taidetta valottava Satu Itkosen teos Kaikki piikkini jotka sain (2004) sekä Veli Granön kirja Veijo Rönkkösen todellinen elämä – The Real Life of Veijo Rönkkönen (2007, toinen painos 2018).

ITE-taidetta käsittelevät kirjat on julkaissut Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Maahenki-kustantamon kanssa. Osa kirjoista on jo loppuunmyytyjä, mutta kannattaa tiedustella niitä kirjastoista.

Muita kirjatuotantoja ITE-taiteilijoista:

Kun maalaan niin ajattelen, Marja-Terttu Kivirinnan kirja Enni Idistä, Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys ry (2018)

Tuohimestari, Anne Heleniuksen kirja Erkki Pekkarisesta, Metsäkustannus Oy (2018)

Alpon savannilla, Alpo Koivumäen 80-vuotisjuhlakirja, Kauhajoki-Seura (2019)

 

Kuva: Marko Mäkinen