Sivustolla esiteltävien taiteilijoiden tuotantoa on esitelty ITE-taiteen näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2001 alkaen.

Käkelä, Juha

Ylöjärvi (1967–)

galleria_600px_käkelä_1 galleria_600px_käkelä_2 galleria_600px_käkelä_3 galleria_600px_käkelä_4

Pirkanmaan moottorisahaveistäjien kärkihahmo on monissa kilpailuissakin menestynyt Juha Rikhard Käkelä, jonka sahasta on syntynyt kaikkiaan noin kaksituhatta teosta. Hän herättää puupölleistä henkiin monenlaisia eläimiä ja ilmeikkäitä ihmishahmoja eri kulttuureista. Käkelän veistoura sai alkunsa lähes sattumalta pari vuosikymmentä sitten. Käkelä kertoo, että hänen oli tarkoitus ryhtyä savusaunan tekoon, mutta ensimmäisestä pöllistä tuli hanhi ja sitä seurasi karhu, minkä jälkeen veistäminen vei miehen täysin mukanaan.

Käkelän mukaan kaikki Suomen puulajit sopivat veistotyöhön, eikä materiaalista tule pulaa. Tutut ja naapurit tuovat Juhalle sahoille kelpaamattomia ylisuuria puita. Veistoksen sijoituspaikkaa täytyy tietenkin miettiä puulajin ja sen säänkestävyyden mukaan. Parhaimmin ulkona kestää lehtikuusi sekä tavallinen mänty ja kuusi. Tervaus ja polttaminen lisäävät teoksen kestävyyttä. Käkelä arvioi, että jos veistoksen jättää suoraan nurmikolle, se kestää parikymmentä vuotta, mutta jos teos on auringolta ja sateelta suojassa, hän on valmis antamaan sille kuudensadan vuoden takuun.

Teksti: Minna Haveri. Kuvat: Leena Peltokangas.

Katso video Moottorisahataituri Juha Rikhard Käkelä