Sivustolla esiteltävien taiteilijoiden tuotantoa on esitelty ITE-taiteen näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2001 alkaen.

Kaarlela, Ullakaisa

Pori (1950–)

Ullakaisa Kaarlela on syntynyt Pohjanmaalla ja asuu nykyään Porissa. Hän ajatteli ensin lavastajan ammattia, mutta kun ei heti ensi yrittämällä tullut hyväksytyksi kouluun, luopui siitä ja kouluttautui mainosalalle. Hän on kahdeksan lapsen äiti. Lapset elävät nyt jo itsenäistä elämäänsä, paitsi nuorin, vammaisena paljon apua tarvitseva tytär. Useat teokset ovatkin syntyneet äidin pitkinä odotteluaikoina sairaaloissa ja eri laitoksissa. Kevyt kantamus kulkee helposti mukana. Uskonto ja äitiys ovat vahvoja elementtejä Kaarlelan elämässä, ne eivät yksin määrittele häntä. Taiteen tekemisen ja suurperheen äitiyden rinnalla hän on tehnyt kodin ulkopuolista työtä. Jo vuosia hän on tehnyt haastatteluja Suomen Gallupille. Työn on hänelle mieluisaa, koska Kaarlela rakastaa ihmisiä ja kaikkia heidän tarinoitaan.

Kaarlelan teosten aiheina ovat syvältä kumpuavat ajatukset, unet, näyt ja enteet. Tämän maailman ja lujasti todellisuudessa kiinni olevan elämän välinen raja on kuitenkin avoin mennä ja tulla. Teokset syntyvät näistä molemmista, henki ja kipinä ei-näkyvästä ja kuvan tarinat tapaamistaan ihmisistä ja ennen kaikkea omien lasten maailmasta. Taiteen tekeminen on ilo ja se on myös terapiaa: ”teosten kirjominen auttaa pois arjen järkyttävistä tapahtumista, sillä koen tarpovani välillä raskaasti tässä päivässä.” Hän kirjoo tarinan neulalla ja langalla kankaalle. Yksityiskohdat ja lopulliset värit syntyvät työtä tehdessä. Teosten materiaalin tuntu on elävä, voimakas ja hyvin kolmiulotteinen. Näissä verraten pienissä kankaissa on yltäkylläisesti lankoja, mutta vielä enemmän värejä ja tunteita.

Teksti: Tuula Karjalainen. Kuvat: Minna Haveri.