Sivustolla esiteltävien taiteilijoiden tuotantoa on esitelty ITE-taiteen näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2001 alkaen.

Inkinen, Seppo

galleria_600px_inkinen_1 galleria_600px_inkinen_2 galleria_600px_inkinen_3 galleria_600px_inkinen_4 galleria_600px_inkinen_5 galleria_600px_inkinen_6 galleria_600px_inkinen_7 galleria_600px_inkinen_8

Seppo Inkinen on kuvannut teoksissaan nuoruutensa Pispalan legendaarisia hahmoja. Maalarina ennen eläköitymistään työskennelleen Inkisen kätevissä käsissä on syntynyt paitsi taidetta myös itsetehtyjä soittimia. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan Pispalan lekendoista eli alumiinista hitsatuista, luonteikkaista ihmispatsaistaan.

Inkisen teoskavalkadista löytyvät niin sivuvaunupyörällä ajelevat vesiosuuskunnan johtaja Vihtori Mäkelä ja hänen rouvansa Hilma kuin heidän piharakennuksessaan pyöräkorjaamoa pitänyt Pajusen ”Roopekin”. Myös Pispalan kuuluisin ja rikkain mies Matti Pispa on ikuistettu alumiiniin. Hän oli vanhapoika, joka omisti puolet Pispalaa ja vähän enemmänkin. Inkisen mukaan Matti oli nuuka mies, joka ajeli aina puku päällä ”röttösellä” mopolla, vaikka oli nykykäsitteen mukaan miljonääri. Niin ikään teoksen aiheeksi valikoitunut Irja Lastunen puolestaan oli hienostonainen, Pispalan ruhtinatar, aina viimeisen päälle pyntätty ja maalattu nähtävyys, joka kulki arvokkaana Pispalan raitilla saapashousuissa kravatti kaulassaan ja tukka ylväästi valtavan isolla nutturalla.

Paikallisten kuuluisuuksien lisäksi patsaiden aiheina on muutamia anonyymejä ajankuvia, kuten juoksupoika eli tsuppari ensimmäisenä työpäivänään tai Pärinäpoika kyydittämässä Surina-sussua. Yksi veikeimmistä teoksista on Pispalan pelastusarmeijalaisia esittävä teos, jossa ikäneitokaksikko marssii toisen naisista laulaessa uskonnollisia virsiä, toisen lyödessä pelastusta rummullaan.

Teksti ja kuvat: Minna Haveri (7), kuvat: Aki Paavola (1-6,8)