Webinaari: Mitä outsider-taide on?

Webinaari 11.6.2020 klo 10-12
Lisää tietoa täällä.
Järjestäjinä Maaseudun Sivistysliitto, Kettuki ry, European Outsider Art Association EOA

Joko tunnet outsider-taiteen historiaa ja nykypäivää? Kansainvälinen käsite yhdistää kuvataiteen marginaaleissa toimivia ja itseoppineita taiteentekijöitä ja heidän esiin nostajiaan. Käsitettä myös kyseenalaistetaan ja kysytään, miksi olla ulkopuolella. Milloin käsitettä tarvitaan? Kuka sitä tarvitsee? Miten se elää ajassa?

Tule 11.6. mukaan keskustelemaan ja kuulemaan alan tutkijoiden ja pitkän linjan asiantuntijoiden Minna Haverin ja Colin Rhodesin puheenvuorot outsider-taiteen käsitteen synnystä ja ilmenemismuodoista Suomessa ja kansainvälisesti. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.6.2020. Webinaari on tarkoitettu taiteen kentän asiantuntijoille ja rahoittajien edustajille.

Tästä alkaa keskustelujen sarja, joka viitoittaa tietä Hämeenlinnassa keväällä 2022 järjestettävään EOA:n kansainväliseen konferenssiin.

ITE-taiteella on juhlavuosi 2020

ITE-taiteen esittelyä on tehty vuodesta 2000 alkaen, jolloin Maaseudun Sivistysliitto toteutti yhdessä Kansanmusiikkisäätiön kanssa ensimmäisen ITE-näyttelyn Kaustisella. Tuolloin myös ilmestyi kirja Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives (Maahenki 2000).

Lue lisää ITE-taiteen synnyn tarinasta ja juhlavuoden taustoista täältä.

Juhlavuonna 2020 on tulossa tapahtumia ja toimintaa kautta Suomen. Seuraa sivuamme www.itenet.fi ja ITE-taiteen Facebookia. Tietoja tapahtumista täydentyy palstoille pitkin vuotta. ITE-taiteen juhlalehteen pääset tutustumaan täältä.

ITE-TAITEEN JUHLAJULKAISU

ITE 2020 -juhlalehti vie sinut aikamatkalle ITE-taiteen hersyvään historiaan ja valloittavaan nykypäivään. Sisältönä on taiteilijoiden kohtaamisia, kokemuksia ja tarinoita vuosien varrelta sekä makupaloja juhlavuoden tapahtumista. Lataa lehti ilmaiseksi Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta.

MUSEOT JÄRJESTÄVÄT NÄYTTELYITÄ

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -kiertue
Kokkola, K.H.Renlundin museo 13.2.–26.4.2020
Oulun taidemuseo 2.6.–20.9.2020
Hämeenlinnan taidemuseo 23.10.2020–7.3.2021

Wanted ITE -näyttely
Jakobstads museum, Tobaksmakasinet / Pietarsaaren museo, Tupakkamakasiini 28.5.–27.9.2020

TAPAHTUMIA KAIKELLE KANSALLE

Etnogaala
9.1.2020, Tavastia, Helsinki.
Paula Huhtasen ITE-taidetta maailmanmusiikin tapahtumassa. Tallenne Yle Areenassa, katso täältä.

Elämää Tuohelassa, NOMAD-taideboxi -näyttely
31.10.2019–18.8.2020, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan laboratorion aula, Kokkola. Arkkiatri Risto Pelkosen pienoisveistoksia.

Enkeli taivaan ja muita tarinoita, NOMAD-taideboxi -näyttely
13.2.2020 alkaen, Kokkolan kaupungintalo. Puolalaisia pienoispuuveistoksia Dallmeiereiden lahjoituskokoelmasta.

Päivän karhu
Seuraa Juha Käkelän huikeaa yhden miehen juhlavuoden tempausta Instagramissa, 365 karhua.

Juha Käkelän puuveistosnäyttely
22.5.–27.6.2020 Pertunmaan kunnantalo

ITE Hirveetä! -puistonäyttely
ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, koko kesä. Lue lisää.

Ilo ylimmillään – vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtanen
Ilomantsi, Katri Vala -kulttuurikeskus heinä-elokuussa 2020

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki Mäntän kuvataideviikoilla
Teemana Erehtyminen / To Err is Human
Päivitys: Koronatilanteen vuoksi Mäntän kuvataideviikot siirtää vuoden 2020 ohjelmansa vuoteen 2021.

ITE-videopäivä
25.6.2020 (aika tarkentuu) Kierikkikeskus, Yli-Ii, Oulu
Kierikkikeskuksessa myös Kari Tykkyläisen moottorisahaveiston näytös

Iloismi KARHU -työpaja
Paula Huhtanen CityTorpparina Ilomantsissa elokuussa

Villiveiston kurssi
Vetäjänä moottorisahataiteilija Juha Käkelä, 11.–12.8.2020, Ilomantsi
Lisätietoa täällä.

Karhufestivaali
13.–15.8.2020, Ilomantsi. Moottorisahaveiston kilpailu, teemana Vapaa tyyli – Freestyle. www.karhufestivaali.fi

TUTUSTU ITE-PIHAPIIREIHIN

ITE-retkikesä kutsuu vierailulle ITE-ympäristöihin.

ITE-taiteen ympäristöistä osaan on jatkuva pääsymahdollisuus. Niissä voi vierailla myös koronan aiheuttamana poikkeusaikana, turvavälejä noudattaen.

Poikkea vaikka näihin:
Parikkalan Patsaspuisto
Alpon Savanni Kauhajoella
Edvininpolku Vaasan Asevelikylässä
Villa Mehu Kirkkonummella
Väinö Ylénin taidekoti Rauman Kodisjoella
Johannes Ivakon veistosten puisto Lahden Radiomäellä
Tuhannen karhun maan veistospuisto Ilomantsissa
Matti Rutasen Maapallopatsas Saarijärvellä
Marko Ruuskasen taidelinnunpöntöt Savonlinnan hautausmailla…

Tai kysy oman kotiseutusi ITE-taiteilijalta, sopiiko tulla katsomaan taidetta. Ehkäpä otat mukaan eväät ja nautit piknikin ikimuistoisessa ympäristössä, jos se paikan haltijoille sopii!

HUOM! Seuraa viranomaisten ohjeita kokoontumisten rajoituksista. Yksityisiin pihapiireihin vierailuja suunnitellessasi tarkista, voidaanko sinne ottaa kävijöitä vastaan poikkeusoloissa. Ole huomaavainen ja noudata turvallisuusohjeita.

IDEOITA ARJEN LUOVUUTEEN

Eläkeliiton ja Maaseudun Sivistysliiton Arjen luovuus -kortit ammentavat ideoita ITE-taiteesta ja jakavat niitä eteenpäin. Jokainen voi tehdä luovia tekoja omassa elämässä ja arjen ympäristöissä – yksin tai yhdessä muiden kanssa. Lataa ilmaiseksi osoitteesta www.arjenluovuus.fi.

ITE-KARTOITUKSET JATKUVAT

Maaseudun Sivistysliiton kaksi vuosikymmentä kestänyt ITE-taiteilijoiden kartoitus jatkuu ja on voimissaan.

ITE Satakunnassa 2019–2020 www.itesatakunnassa.fi
ITE Hämeessä 2019–2021 www.itehameessa.fi
Lisätietoja kartoituksista: raija.kallioinen@msl.fi

TUTUSTU ITE-TAITEEN JULKAISUIHIN

Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta voit ladata ilmaiseksi seuraavat ITE-taiteeseen johdattavat julkaisut:

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide (2010)
ITE kaakossa (2013)
ITE Saimaalla (2018)
ITE teossa (2018)
ITE 2020 -juhlajulkaisu (2020)

WEBINAARI TAITEEN ASIANTUNTIJOILLE JA RAHOITTAJILLE

11.6.2020 klo 10–12. Lisää tietoa täällä.

www.itenet.fi
on kanavasi ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja tapahtumiin!

Mitä on nykykansantaide, ITE-taide, outsider-taide?

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide (2010)
ladattavissa netistä

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide vuodelta 2010 edustaa suomalaisen nykykansantaiteen tutkimusta ja ilmiön suhteuttamista kansainväliseen outsider-taiteeseen. Kirja on loppuunmyyty, mutta nyt sen taitto-pdf on Haverin luvalla ladattavissa julkaisijan, Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta: tässä linkki lataussivulle.

Suomessa on noussut outsider-taiteen kentälle uusia tulokkaita. Tämän myötä outsider-taiteen käsitettä esitellään joissain yhteyksissä hämmentävän laajana ja kaikenkattavana ilmiönä. Kansainvälisessä keskustelussa outsider-taiteella tarkoitetaan taidemaailman käytäntöjen ulkopuolella tehtyä kuvataidetta. Suomessa on vahva perinne ilmiön molemmissa pääsuuntauksissa – nykykansantaiteessa, johon ITE-taide kuuluu, sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteessa (ks. www.kettuki.fi).

Outsider-taiteesta, nykykansantaiteesta ja ITE-taiteesta kiinnostuneilla on nyt hyvä mahdollisuus tutustua aihepiiristä toistaiseksi ainoan suomenkielisen väitöskirjan nettiversioon. Tutkimuksessaan Haveri tarkastelee nykykansantaidetta visuaalisten käsitteiden kentällä, itseoppineiden taideilmaisuna, tekijänsä elinympäristön arkitaiteena ja taidemaailmaan tuotuna ITE-taiteena.

Käsitteet elävät ja määritykset ovat hieman muuttuneet kymmenessä vuodessa. Silti väitöskirjasta saa hyvän pohjan myös tämänhetkisille pohdinnoille ja asemoitumisellemme kansainväliseen kehykseen.

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide, 2010.

ITE-taiteen juhlalehti on jaossa kaikille

Maaseudun Sivistysliitto on julkaissut ITE-taiteen juhlavuoden lehden, joka on maksutta ladattavissa netissä.

Lehdessä on makupaloja ITE-taiteen juhlavuoden 2020 tapahtumista. Löydät sivuilta kartan, jonka avulla voit suunnistaa paikan päälle näyttelyihin, tapahtumiin ja ITE-teosympäristöihin.

Lehden kuvat ja jutut vievät aikamatkalle ITE-taiteen hersyvään historiaan ja valloittavaan nykypäivään: kokemuksia, näkemyksiä, tarinoita vuosien varrelta, kirjoja, videoita, nettimateriaalia – ja paljon muuta.

Lataa ITE-juhlalehti täältä.

 

Juhlavuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta ITE-taiteen julkisesta esiin nostosta. Tuolloin Maaseudun Sivistysliitto julkaisi kirjan Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives ja järjesti ensimmäisen ITE-taiteen näyttelyn Kaustisella yhdessä Kansanmusiikkisäätiön kanssa. Lue lisää ITE-taiteen synnyn tarinasta ja juhlavuoden taustoista täältä.

Juhlavuonna ITE-taidetta ja -taiteilijoita esittelevät monet tahot erilaisin tavoin. Esimerkiksi K.H. Renlundin museossa / ITE-museossa Kokkolassa on 26.4. saakka Kohtalona luovuus -näyttely, joka jatkaa matkaansa Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseoihin näiden kolmen museon toteuttamalla kiertueella.

ITE-taide elää ja voi hyvin!

Palautetta sairaalasta: taiteesta saa iloa ja helpotusta

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa voi nähdä ITE-taiteilija, arkkiatri Risto Pelkosen viehättäviä kaarnahahmoja keskellä laboratorion aulaa. Liikuteltaviin Taideboxeihin toteutettu näyttely on ollut esillä sairaalassa jo lähes neljän kuukauden ajan.

Potilailta ja sairaalahenkilökunnalta koottu tuore palaute kertoo taiteen tuovan iloa, helpotusta sekä uusia ajatuksia. Esimerkiksi sairaalan jännittäviin toimenpiteisiin odottaessa on taideteoksista saatu hyviä keskustelun aiheita. Lue lisää Taide boxissa -hankkeen sivulta.

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki Mäntän kuvataideviikoille

PÄIVITYS

Mäntän kuvataideviikot siirtää kesälle 2020 suunnitellun näyttelynsä vuoteen 2021 koronavirustilanteen vuoksi. Kuraattori, taiteilijat ja teema säilyvät samoina.

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki on yksi 47 taiteilijasta tai taiteilijaryhmästä, joka on kutsuttu Mäntän kuvataideviikoille 2020.

Kuraattori Anna Ruthin kokoaman näyttelyn teemana on Erehtyminen / To Err Is Human. Näyttely on avoinna 14.6.–31.8.2020.

Koivumäki on aiemmin työskennellyt Mäntässä Serlachius-residenssissä vuonna 2015. Maaseudun Sivistysliitto sai tuolloin mahdollisuuden toteuttaa kaksiviikkoisen ryhmäresidenssin jakson, ja yhdessä ITE-museon kanssa tilaisuus tarjottiin viidelle ”ITE-miehelle”. Oman taiteenteon lisäksi jaksoon sisältyi pop up -näyttely ja tutustuminen Mäntän kuvataideviikkoihin, ja Koivumäellä myös taiteilijahaastattelu kansainvälisessä Toisten taide -seminaarissa.

Jo tuolloin Alpo Koivumäki viehättyi Mäntän taideilmapiiriin. Järjestelyistäkin hän antoi arvosanaksi täyden kympin. Viime kesänä 80 vuotta täyttäneen taiteilijan luovuus pulppuaa vahvana edelleen ja osallistumisen mahdollisuus kansainväliseen taideyhteyteen innoittaa mieltä.

 

Lue lisää Mäntän kuvataideviikoista: www.mantankuvataideviikot.fi.

ITE-juhlavuoden näyttelyantia Kokkolassa

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit
ITE-taiteen juhlavuoden kiertueen näyttely
13.2.–26.4.2020 ITE-museo, Kokkola
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft
13.2.–29.3.2020
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Enkeli taivaan ja muita tarinoita
Puolalaisia pienoispuuveistoksia
13.2.2020 alkaen
Kokkolan kaupungintalo

Elämää Tuohelassa
Arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaveistoksia
31.10.2019 – 18.8.2020
Keskipohjanmaan Keskussairaala, Mariankatu 16

Kohtalona luovuus -näyttelyssä ITE-taide kumppaneineen juhlii 20-vuotista yhteistä taivalta. 2000-luvun vaihteessa outsider-taiteen käsiteperhe sai uuden jäsenen, kun suomalainen itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden taide löydettiin ja nimettiin ITE-taiteeksi.

Ensimmäisestä ITE-taiteen näyttelystä Kaustisella on vierähtänyt 20 vuotta. Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoilta meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta. Kuraattoreiden Minna Haverin, Liisa Heikkilä-Palon ja Elina Vuorimiehen käsissä yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Näyttely avaa ITE-juhlavuoden kiertueen, joka jatkuu Kokkolan jälkeen 16.5.–20.9.2020 Oulun taidemuseossa  ja 23.10.2020–7.3.2021 Hämeenlinnan taidemuseossa.

Kevättalven aikana Kokkolassa on nähtävissä myös pohjoismaisen outsider-käsityötaiteen näyttely Pehmeetä touhua.

Lisäksi on kaksi NOMADI-taideboxeihin toteutetua pienoisnäyttelyä: kaupungintalolla on esillä uskonnollisia puolalaisia puuveistoksia ja keskussairaalassa arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaisia pienoisveistoksia.

Lue lisää K.H. Renlundin museon sivuilta.

KOHTALONA LUOVUUS – ITE ja kumppanit

13.2.–26.4.2020 ITE-museo, Kokkola
2.6.–20.9.2020 Oulun taidemuseo
23.10.2020–7.3.2021 Hämeenlinnan taidemuseo

Kohtalona luovuus -näyttelyssä ITE-taide kumppaneineen juhlii 20-vuotista yhteistä taivalta. 2000-luvun vaihteessa outsider-taiteen käsiteperhe sai uuden jäsenen, kun suomalainen itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden taide löydettiin ja nimettiin ITE-taiteeksi.

Ensimmäisestä ITE-taiteen näyttelystä Kaustisella on vierähtänyt 20 vuotta. Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoilta meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta. Kuraattoreiden Minna Haverin, Liisa Heikkilä-Palon ja Elina Vuorimiehen käsissä yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Vuosien aikana ITE-taiteelle on muodostunut oma taidehistoriansa. Sillä vaikka teokset ovat omaäänisiä ja uniikkeja, niiden joukosta on löydettävissä toistuvia teemoja ja tyylipiirteitä. Näyttely osoittaa taideyleisölle reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Näyttelykiertue avautuu Kokkolassa K.H. Renlundin museossa / ITE-museossa 13.2.2020. Näyttelykiertueen tiedote.

Samaan aikaan avautuu myös Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft -näyttely.