Jori Tapio Kalliolan näyttely Salossa

Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola päättää tittelivuotensa näyttelytila Kompuukissa Salon taitokeskuksessa näyttelyllään Orgastinen hysteria. Vuoden aikana Kalliolan taidetta on ehditty nähdä Raumalla, Ilomantsissa, Parkanossa ja Hangossa sekä median välityksellä lehdissä, radiossa, televisiossa ja sosiaalisen median kanavilla. Taiteilijalla on myös omat kotisivut.

Jori Tapio Kalliola: Orgastinen hysteria
8.11.–23.12.2021

Salon taitokeskus, Sinisen talon lisäsiipi, Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Avoinna ma ja pe klo 10–17, la 11–16
Voit sopia ryhmävierailuista muinakin aikoina. Ota yhteyttä salo@taitovarsinaissuomi.fi / 040 849 9646

Taiteilijatapaaminen
Jori Tapio Kalliola on tavattavissa näyttelypaikalla torstaina 18.11.2021 klo 15 alkaen.

Kai Hyvärisen Lastuja laineilla -näyttely Raumalla

Rauman Merimuseon Torni
4.9.–30.10.2021

ITE-taiteilija, KM Kai Hyvärisen näyttely ”Lastuja laineilla” on esillä Rauman merimuseossa. Näyttelyssä on puusta veistettyjä, pääosin merellisiä eläinhahmoja.

Teoksillaan Hyvärinen pyrkii herättämään katsojassa ajatuksia liittyen Itämeren tilaan ennen ja nyt. ”Ilmasto ja eläimistö muuttuvat pikkuhiljaa. Voiko muutokseen vaikuttaa ja onko siihen edes tarvetta? Mistä eläinlajeista olet valmis luopumaan ja mitä lajeja ottaisit tilalle?” Hyvärinen kysyy.

Yhdistävä tekijä teoksille on kuitenkin meren läheisyys, sen tärkeys, ja tietenkin puukäsitöiden tekemisen riemu.

Kai Hyvärinen on yksi satakuntalaisen ITE-taiteen kartoituksessa esiin nostettuja taiteen tekijöitä ja esitelty myös kesällä julkaistun ITE Satakunnassa -kirjan taiteilijamatrikkelissa. Kirjan voi ladata ilmaiseksi Maaseudun Sivistysliiton materiaalipankista.

Kuuntele Kai Hyvärisen haastattelu Radio Ramonasta.

ITE-taiteen näyttelypaikka avautuu Salossa

Salon taitokeskuksen Galleria Kompuukin
näyttelytoiminnan avaa Petri Martikainen

ITE-taidetta pääsee jatkossa ihailemaan Salossa, jossa uusi näyttelytila Kompuuki avaa ovensa Salon taitokeskuksessa.

ITE-näyttelyiden sarjan avaa salolainen Petri Martikainen, jonka voimakkaissa ja puhuttelevissa teoksissa esiintyvät sulassa sovussa pyhimykset, yksisarviset ja rihkamakaupan löydöt.

Luvassa on eturivin ITE-taiteilijoiden pitkäkestoisia näyttelyitä jatkossakin. Marraskuun 8. päivä aukeaa Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttely Orgastinen hysteria.

Petri Martikainen: Kadonnut helmi
24.8.–29.10.2021

Salon taitokeskus, Sinisen talon lisäsiipi, Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Avoinna elokuussa ma–pe klo 10–17 ja
syys- ja lokakuussa ma ja pe klo 10–17, la 11–16
Taiteilijatapaaminen to 9.9.2021 klo 16.00
Voit sopia ryhmävierailuista muinakin aikoina. Ota yhteyttä Hannele Ruponen / salo@taitovarsinaissuomi.fi / 040 849 9648

Näyttelyn tiedote

ITE-taidetta esillä vuonna 2021

Vuonna 2021 pääset tutustumaan ITE-taiteeseen monissa näyttelyissä ja tapahtumissa – koronarajoitusten puitteissa, luonnollisesti. On myös monia ITE-taiteen ympäristöjä, jotka toivottavat yleisöä tervetulleiksi. Jos haluat ehdottaa tähän kalenteriin muita tapahtumia, ota yhteys ITEnet-sivustoa ylläpitävään Maaseudun Sivistysliittoon, raija.kallioinen@msl.fi.

Petri Martikainen: Kadonnut helmi
24.8.–29.10.2021
Galleria Kompuuki, Salon taitokeskus, Sinisen talon lisäsiipi, Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Lue lisää Salon taitokeskuksen sivulta

ITE pilvessä
9.6.–10.10.2021
ITE-museo / K.H.Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

ITE-xeen
Parkanon kaupungin kymmenes ITE-taiteen kesä
1.6.–31.8.2021
Lue lisää Parkanon kaupungin sivuilta

Vuoden ITE-taiteilijan näyttely
Jori Tapio Kalliolan teoksia
8.11.2021-
Salon taitokeskus (Sininen talo)
Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Järjestäjä Taito Varsinais-Suomi

ITE-taideympäristöjä avoinna kävijöille
Omatoimisille kulttuurin ystäville suosittelemme seikkailuretkeä ITE-taideympäristöihin. Löydät niitä hyvän joukon Maaseudun Sivistysliiton kotisivulle listattuina. Koronatilanteen vuoksi kannattaa etukäteen tarkistaa, ovatko vierailut mahdollisia.

Tuhannen karhun maa -veistospuisto
Ilomantsin keskustassa on kahdeksan Karhufestivaalin myötä syntyneitä moottorisahaveistäjien karhuveistoksia läpi vuoden nähtävillä liikelaitosten pihoissa ja ns. Karhumetsässä.

PÄÄTTYNEITÄ TAPAHTUMIA

Karhufestivaali 2021 – teemana Karhu ja pentu
Ilomantsi 13.–15.8.2021
www.karhufestivaali.fi

Ihmeiden ILO!TALO
ITE-taiteen näyttelykesä Ilomantsissa
1.7.–15.8.2021
Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi
Avoinna ti–su klo 11–17
Pääsymaksu 5 euroa, koko kesän kattava lippu 10 euroa

Penalismi esittäytyy
20.6.–15.8. 2021
Kahvila Meijän Kammari, museoalue, Kirkkotie 14, Tohmajärvi
Avoinna päivittäin klo 11–19 (kahvilan aukioloaikoina)

Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä
Vuoden ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola
30.5.–20.6.2021
Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
Avoinna arkisin 12–17:30, la–su 12–15
16.6.2021 klo 17.30–19 yleisötilaisuus ITE-taidetta Satakunnasta – herkullisia löytöjä ja havaintoja, Jori Tapio Kalliola ja Veli Granö, kirjasto ja Sepän talo, Alfredinkatu 1 ja 3, Rauma

Veistonäytöksiä Parkanossa
Moottorisahaveiston virtuoosi August Eskelinen veistää eläimiä
14.5. Parkanon torilla
15.5. Parkanon metsämuseolla

Raimo Flink opastaa niksibetonin saloihin
Työpajoja ja mahdollisuus osallistua dinosaurusveistoksen talkoisiin.
Kesällä 2021 taiteilijan kanssa sopien.

Kohtalona luovuus – ITE-taide ja kumppanit
23.10.2020–7.3.2021
Hämeenlinnan taidemuseo
Museo on koronapandemian vuoksi suljettuna.

ITE-taiteen etsintä alkaa Pohjois-Savossa

NYT kartoitetaan ITE-taidetta Pohjois-Savossa! Vinkkaa tiedossasi olevaa omaperäistä, itseoppinutta taiteentekijää, kohdetta, ilmiötä – tai ilmoittaudu itse!

Voit antaa vinkkisi lomakkeella osoitteessa https://forms.office.com/r/4f6LULJsdC tai olemalla suoraan yhteydessä hankekoordinaattoriin, riitta.karkkainen@msl.fi tai p. 040 655 2330.

Lue lisää tiedotteesta.

 

ITE pilvessä

9.6.–10.10.2021
ITE-museo / K.H.Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

ITE pilvessä on Veikko Halmetojan kuratoima kesänäyttely, jossa aurinko paistaa poutapilvien lomasta. Näyttelyssä on mukana niin koulutettuja kuin itseoppineita kuvataiteilijoita. Eläviä ja edesmenneitä, outsider-taidetta ja nykytaiteen keskiössä toimivia tekijöitä.

Näyttelyn teema sukeltaa syvälle pään sisään ja käsittelee tekijöidensä minäkuvaa sekä suhdetta ympäröivään maailmaan. Ajatukset kohoavat pilviin, nauravat todellisuudelle ja luovat siitä absurdin kuvan. Mukana on maalauksia ja veistoksia, valokuvaa ja videota. Nykytaiteen eri tekniikat näyttäytyvät runsaana mutta kauniisti soljuvana kokonaisuutena näyttelyssä, jonka tarinalliset rinnastukset saavat pään pyörälle.

HUOM! Näyttely tosiaankin sai luvan avautumiseen jo keskiviikkona 9.6., vaikka julisteessa on myöhempi päivämäärä. Siis kaikki taiteen nälästä kärsivät, museoon saa mennä!

Pohjois-Savon ITE-taiteen etsintä käynnistyy

Maaseudun Sivistysliitto jatkaa ITE-taiteen kartoituksiaan seuraavaksi Pohjois-Savossa. Alueelta on jo entuudestaan tiedossa kiinnostavia ITE-taiteilijoita, kuten edesmennyt suonenjokelainen Niilo Rytkönen sekä vahvan luomisvoimaiset itseoppineet taiteentekijät Anna Wildrose ja Romurinsessa.

Lisää vinkkejä MSL lähtee keräämään eri puolilta maakuntaa Riitta Kärkkäisen koordinoimana. ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hanke saa rahoituksen Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta Manner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Lue lisää tiedotteesta ja seuraa Facebook-sivua ITE Savossa.

Kuvassa on edesmenneen suonenjokelaisen ITE-taiteilijan Niilo Rytkösen teosympäristöä. Rytkösen tuotantoa on esitelty useissa ITE-taiteen näyttelyissä. Nyt yleisöltä toivotaan uusia vinkkejä pohjoissavolaisista omaleimaisista itseoppineista taiteilijoista. (Kuva Minna Haveri.)

 

ITE-Xeen

ITE-Xeen
Parkanon kaupungin kymmenes ITE-taiteen kesä

1.6.–31.8.2021

ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano tuo jälleen taidetta kaupungin puistoihin ja katujen varsille koko kesäksi. Näyttelyn leikittelevä nimi ITE-Xeen viestii sitä, että näyttelykesä järjestetään nyt kymmenettä kertaa. ”Näyttelyn nimi kuvaa myös ITE-taiteilijoille ominaista tapaa tehdä taidetta omissa oloissaan, itekseen”, sanoo näyttelyiden sarjan tuottajana alusta alkaen toiminut Arto Tuominen.

Tulevaan näyttelyyn on luvassa kaksi teosten keskittymää. Valtatie 3:n ja Kolmoskeskuksen tuntumaan näkyvälle paikalle on suunnitteilla Alpo Koivumäen isojen eläinteosten Alpon Zoo. Toinen kokonaisuus rakentuu ITE-taiteen bulevardiksi keskikaupungille kaupungintalon ja kirjaston väliselle osuudelle. Bulevardille tulee istutusten ja taideteosten lomaan myös istuskelupaikkoja.

ITE-Xeen-näyttelyyn ovat luvanneet teoksiaan August Eskelinen Lappeenrannasta, Tauno Vuorenniemi Sastamalasta, Irja Alinen Porista, Jori Tapio Kalliola Hangosta, Juha Vanhanen Alavudelta, Leena Nio Jokelasta (Tuusula), Raimo Hautaluoma Kurikasta, Alpo Koivumäki Kauhajoelta, Tuomo Rantanen Punkalaitumelta, Paula Huhtanen Nokialta, Kyösti Iitti Pöytyältä, Ilkka Lehtonen Uudestakaupungista ja Sinikka Myllyviita Karviasta.

Tutustu näyttelyn teosreittiin Citynomadi-sovelluksessa.

Lue lisää Parkanon kaupungin sivuilta.

Parkanon kesään lennähtävät Irja Alisen linnut ovat sonnustautuneet kaupungin tunnusväreihin.