Tehhään eikä meinata, oivallettiin Juvalla

ITE-taide inspiroi taidekurssilaisia Juvalla niin että tuloksena syntyi näyttely Tehhään eikä meinata. Kuvataiteilija, taidekasvattaja Mari Liimatainen veti pitkäaikaistyöttömille luovan työn kurssin, jonka tavoitteena oli tutustua ITE-taiteeseen ja rohkaista omaan itseilmaisuun.

Juvan työelämäpalvelujen ja Järvi-Saimaan kansalaisopiston järjestämällä kurssilla tekotarpeet haettiin kunnan varikolta. Samalla saatiin pohtimisen aihetta nykypäivänä syntyvän jätteen paljoudesta. Yllättäväksi kurssilaiset kokivat sen työmäärän, mitä oman teoksen tekeminen vaatii, vaikka tyyli on vapaa.

Kurssilaisten näyttely on esillä Juvan kunnantalon aulassa 16.11.–31.12.2020. Innostuksen kipinä syntyi toiminnan myötä. Moni toivoi työskentelylle jatkoa ja muhitteli jo ideoita uusista töistä, osa jopa omista pihataidehankkeista.

RIP Matti Lepistö

Raahelainen ITE-taiteilija Matti Lepistö on kuollut 72 vuoden ikäisenä. Monin eri tekniikoin työskennellyt tuottelias taiteentekijä tuli tunnetuksi betoniveistoksistaan. Niistä muodostui hänen kotipihaansa Pattijoelle runsautta uhkuva kokonaistaideteos, yksityinen veistospuisto.

Koneistajana nuoruusvuotensa työskennellyt Lepistö maalasi, piirsi, kirjoitti, valokuvasi ja teki värilasitöitä. Veistoksia pihapiiriin syntyi lähes 300. Puistosta löytyy esittäviä eläin- ja ihmisveistoksia, mutta myös mytologiaa ja surrealistista ilmaisua. Kokonainen veistosten sarja ottaa kriittisesti kantaa valtauskontoihin.

Matti Lepistö on testamentannut veistospuiston Raahen kaupungille toivoen, että puistoa pidettäisiin kesäisin yleisölle auki. Puiston kohtalo on kuitenkin vielä avoinna, eikä tietoa ole, ottaako kaupunki lahjoituksen vastaan.

ITEnetissä on Minna Haverin artikkeli Matti Lepistöstä. Lepistö oli yksi Haverin nykykansantaidetta käsitelleessä väitöskirjassaan esittelemästä 25 itseoppineesta taiteilijasta.

Lepistön kuolemasta uutisoi Raahen Seutu 16.11.2020.

Matti Lepistön betoniveistoksia. Kuva Minna Haveri.

 

 

Kanta-Hämeen koululaiset ITE-näyttelyssä Taidetestaajina

Kantahämäläiset kahdeksasluokkalaiset käyvät loppuvuoden 2020 aikana Taidetestaaja-vierailuilla Hämeenlinnan taidemuseolla. Valtakunnallisen hankkeen myötä yli 1 000 yläkoululaista vierailee Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttelyssä. Vierailunsa perusteella nuoret taidekriitikot tekevät arvion taidemuseosta.

Oppilaat tutustuvat näyttelyn teemoihin ja ITE-taiteeseen ennen vierailua ”etkovideon” välityksellä. Video on nähtävissä taidemuseon Youtube-kanavalla.

Videolla esiintyy ITE-taiteesta väitellyt asiantuntija, Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö ja yksi Kohtalona luovuus -näyttelyn kuraattoreista, Minna Haveri.

Taidetestaajat-toiminnasta lisää Hämeenlinnan taidemuseon kotisivulla.

Kuhalan koulun kahdeksasluokkalaisia vierailulla Hämeenlinnan taidemuseon Kohtalona luovuus -näyttelyssä. Kuva Hanne Peippo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttely
Hämeenlinnan taidemuseo
23.10.2020–7.3.2021

Outsider-taiteen kehällä: seminaari ja näyttely Kankaanpäässä

Seminaari
27.10.2020 klo 14–16
Kankaanpää-sali
Koronan vuoksi etäyhteys

Outsider-taiteen kehällä -näyttely
28.10.–21.11.2020
Kankaanpään Galleria
Jämintie 2D, 38700 Kankaanpää
Avoinna ke 12–18, to–pe 12–16

Taiteen reuna-alueiden seminaarin aiheina ovat mm. outsider-taide, satakuntalainen ITE-taide, Kankaanpään taidekehän Ekomuseo-hanke sekä taiteen hyvinvointivaikutukset erityisryhmien näkökulmasta. Seminaarin ohjelman löydät täältä. Tilaisuus on seurattavissa webinaarina netin välityksellä osoitteessa https://youtu.be/HK7k64Q7POI (ei ennakkoilmoittautumista).

Outsider-taiteen kehällä -näyttely esittelee Kankaanpään galleriassa 21.11.2020 saakka Satakunnan alueen ITE-taiteilijoiden ja Kankaanpään seudun erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden teoksia.

Seminaarin ja näyttelyn toteuttavat yhteistyössä Kankaanpään erityistaiteen yhteistyöryhmä ja Taiteen edistämiskeskus. Lue lisää tapahtumasta.

Kohtalona luovuus – juhlavuoden ITE-näyttely Hämeenlinnassa

Kohtalona luovuus – ITE-taide ja kumppanit
23.10.2020–7.3.2021
Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna
Avoinna ti–to 11–18, pe–su 11–17, ma suljettu
Lue lisää näyttelystä.

ITE-taide juhlii 20-vuotisjuhlakiertueella yhdessä outsider- ja nykytaiteen parista saapuvien ystäviensä kanssa. Näyttelyssä kuljetaan eurooppalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen luovuuden alkulähteille ja osoitetaan reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta. Matkalle mukaan on kutsuttu outsider-taiteesta ammentavia vieraita nykytaiteen kentältä Islannista, Isosta-Britanniasta ja Suomesta.

Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkilä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies. ITE-taiteen 20-vuotisjuhlaan liittyvä näyttely on tuotettu yhteistyössä K.H. Renlundin museon sekä Hämeenlinnan ja Oulun taidemuseoiden kesken.

Yleisöopastukset näyttelyyn järjestetään sunnuntaisin klo 11.30 ja klo 14. Opastukset kestävät noin 15 min ja sisältyvät museon pääsymaksuun.

Teos Tuula Huusko. Kuva Pekka Agarth.

Taideboxit tuovat taide-elämyksiä Vaasan vankilaan

Vaasan vankila
31.1.2021 saakka

Siirreltävä ja helposti liikuteltava taideboxeihin koottu Kansantaiteen maailmasta -näyttely pystytettiin Vaasan vankilaan 7.10.2020. Näyttelyssä on esillä puolalaista kansantaidetta Maija ja Vollker Dallmeierin kokoelmista. Näyttely kertoo pyhän ja maallisen liitosta tavallisen ihmisen elämässä.

Taide boxissa -hankkeen tarkoituksena on taide- ja kulttuurielämysten yhdenvertainen saavutettavuus sekä hyvinvoinnin lisääminen jokaisen arjessa. Taiteen ja kulttuurin tuoman ilon tulee olla kaikkien saavutettavissa.  Nyt näyttely tuo taide-elämyksiä vankilan arkeen ja tarjoaa pysähtymispaikan sekä tilaisuuden omille pohdinnoille.

Lue lisää taideboxit tuottaneen K.H. Renlundin museon kotisivulta.

 

J. Kareliuksen karealismia Helsingissä ja Tampereella

J. Kareliuksen Karealistisen taiteen näyttelyt

Galleria Kajava, Helsinki
2.–31.10.2020
Päijänteentie 5, Vallila, Helsinki
Avoinna ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Tampere
3 –31.10.2020
Hirvikatu 10, Tampere
Avoinna ti–su 14–19

J. Kareliuksen (Juha Karjalainen) kollaaseissa Kairanmaan maisemat sekoittuvat pin-up-hahmoihin ja poliittisesti kantaaottavaan kuvastoon. Kollaasit saavat alkunsa itse otetuista valokuvista, joihin lisätään tietokoneella kuvastoja lähes tulkoon kaikesta mahdollisesta. Teokset kuorrutetaan kulttuurihistorian viitteillä ja paketoidaan vahvalla avantgarden hengellä. Tuloksena on symbolistis-filosofis-dadaistishenkisiä teoksia, joiden omaleimaista tyylisuuntaa tekijä kuvailee ”karealismiksi”.

Kareliuksen tuotannossa laajimman yhtenäisen sarjan muodostavat kuvitteellisen Kotimiesi-lehden kansikuvat. Kotimiesi-lehti on miesten lehti, joka on aloittanut ilmestymisensä jo ennen ajanlaskun alkua, joten vain yhteiskunnan muutoksia kuvastavat kannet ovat säästyneet.

Lokakuussa 2020 J. Kareliuksen Karealistisen taiteen näyttelyt nähdään Helsingissä ja Tampereella.

Lue lisää ITEnetistä ja ITE Pirkanmaalla -blogista.

Risto Martikaisen kuvakudoksia Valamossa

Ihanan teeskentelemätön elämä
Risto Martikaisen muistonäyttely
Valamon opisto, Heinävesi
17.10.2020–10.1.2021

Risto Martikainen, itseoppinut taiteentekijä, odotti kovasti 60-vuotispäiviään, mutta ei ehtinyt niitä kokea. Pikkuserkut ja ystävät päättivät viettää vuosipäivää muistonäyttelyn merkeissä. Luontevaksi paikaksi valikoitui Valamon opisto. Martikainen asui useita vuosia Valamossa talkoolaisena ja taiteilijana ja on saanut harvinaisen kunnian tulla haudatuksi luostarin hautausmaalle.

”Risto Martikainen suunnitteli ja teki itse työnsä. Hänen kuvakudosteostensa aiheena oli usein eri puolilla Suomea ja Eurooppaa sijaitsevat kirkot, joihin hän oli matkoillaan tutustunut. Hän oli ainutlaatuinen ja rohkea ihminen, joka ei antanut lievän CP-vammansa sanella elämäänsä ja sen mahdollisuuksia. Hän oli innokas valokuvaaja ja kesäteatterilainen, ja hänen viimeiseksi valloituksekseen jäi elokuvarooli suomalaisessa elokuvassa”, kirjoittavat näyttelyn toteuttajat.

Martikainen kutoi teoksiaan kangaspuilla, normaalista poiketen nurjalta puolelta. Lankana hän käytti matonkuteita. Hän teki myös kanavatöitä ja ryijyjä.

Näyttelyn toteuttajia mahdollisissa lisätietojen pyynnöissä edustaa Anne-Maarit Tuhkanen. anne.tuhkanen@hotmail.fi. Näyttelytiedot Facebookissa.

5 muijaa -näyttely, Kokkola

5 MUIJAA
K.H. Renlundin museo / ITE-museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola
26.9.–29.11.2020
Avoinna ti–su 11–16, to 11–18
Taiteilijat: Maija Härkki, Emmi Kallio, Ninni Luhtasaari, Marjo Talvensaari, Hanna Viitala
Näyttelyn tiedote

5 muijaa -näyttely Kokkolassa K.H. Renlundin museossa kutsuu yleisöä miettimään, miten ITE-taide asemoituu nykytaiteen kentälle ja miten antoisaan vuoropuheluun ITE-taiteilijoiden ja taidekoulutuksen saaneiden taiteilijoiden teokset voidaan saattaa.

Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee viisi erilaista nykytaiteilijaa, joista Maija Härkki ja Hanna Viitala ovat itseoppineita ja kolmella muulla on taidekoulutus. Taidekoulutuksen saaneista taiteilijoista yksi tarvitsee erityistä tukea työskentelylleen. Kaikki taiteilijat ovat naisia, mutta perinteiseksi miellettyä feminiinistä estetiikkaa näyttelystä ei löydy. Teoksia yhdistää voimakas värienkäyttö ja kerronnallinen ote. Niistä myös löytyy absurdeja piirteitä, myyttejä ja ripaus melankoliaa.

Tamperelainen Maija Härkki maalaa ja piirtää erilaisille materiaaleille kuten puulle, kivelle ja pleksille. Teoksissa ihmiset sulautuvat osaksi ympäröivää maailmaa ja tunnelma rakentuu väreistä.

Lavialainen Hanna Viitala osallistuu näyttelyyn surrealistisilla toteemeilla, joilla on raskaana olevan naisen keho. Veistosten pinnat rakentuvat pienistä yksityiskohdista, oivaltavasti käytetyistä materiaaleista ja voimakkaista väreistä.

K.H. Renludin museo on avannut tiloihinsa ITE-olohuoneen, joka esittelee vaihtuvia valikoimia ITE-kokoelmasta. Esillä on muun muassa Tyyne Eskon, Väinö Ojan, Erkki Nousiaisen ja Enni Idin teoksia sekä valokuva- ja videoaineistoa. Kävijöiden käytössä on myös pieni ITE-taiteen käsikirjasto.

 

ITE-päivä livenä kautta maan 17.10.

ITE-päivä Savonlinnassa ja live-striiminä
17.10.2020 klo 11.30-15.30

Päivän ohjelma täällä
Varkkotapahtuman osoite: https://www.kolomonen.fi/live/

ITE-juhlavuoden teemapäivä lauantaina 17.10.2020 on verkon kautta tarjolla kaikkialla. Savonlinnan Nälkälinnanmäeltä lähetettävä Museo-live sisältää puheenvuoroja, kuvia ja tunnelmia ITE-taiteesta ja taiteilijoista. Keskustelua käydään myös ITE-ilmiön hyödyntämisestä yhteisöissään ja paikkakuntien vetovoiman luojina. Lue lisää. Päivän ohjelma.

Tapahtuma kuuluu ITE-juhlavuoden valtakunnalliseen ohjelmistoon. Järjestäjinä ovat Savonlinnan Maakuntamuseo, Maaseudun Sivistysliitto ja Karhufestivaali. Striimauksen toteuttaa Yhdessä Itä-Savossa -hanke / Savonlinnan Seudun Kolomonen ry.

Verkkotapahtuman osoite on https://www.kolomonen.fi/live/. Lähetyksestä ei tehdä tallennetta.