Taidekoti Ylén kutsuu kesävieraita Raumalle

Taidekoti Ylén
Kodisjoentie 1535, 27310 Kodisjoki, Rauma
Avoinna klo 12 – 16.
27.6.–2.8. 2020 ke, to, la, su sekä pe 10.7.
Pitsiviikolla 20.7.–26.7. joka päivä ja muulloin sopimuksen mukaan.
Sisäänpääsy 5 € aikuiset, 3 € lapset.

Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo kutsuu tutustumaan yli 500 veistoksen välittämään vanhan ajan tunnelmaan. Väinö Ylén (1908–2000) poimi aiheensa ympäröivästä arjesta. Patsaat kertovat Kodisjoen ja maaseudun kadonneesta elämäntavasta, jo unohtuneista askareista. Ne viestivät myös yhteisöllisen elämän, yhdessä tekemisen arvosta. Teokset ovat autenttista kansanomaista taidetta, jonka äärellä ensihämmästys ja nauru vaihtuu pian suureen ihailuun.

Museo sijaitsee Kodisjoen keskustan tuntumassa Ylénien pientilalla, ja sitä pidetään kesäisin auki taideyhdistyksen voimin. Yleisölle pääsee myös kurkistamaan Ylénien kotitaloon, missä sijaitsee myös kesäkahvila. Kohde sopii hyvin lapsiperheillekin.

Veli Granön blogi Väinö Ylénin betoninen kuvakirja sekä lyhyt video Ylénin taiteesta.

Väinö Ylénin veistoksia. Kuva Veli Granö.

ITE-taiteilijoilla kesänäyttelyitä 2020

Moni ITE-taiteilija järjestää kesällä omia näyttelyitään. ITEnetin tietoon on saatu seuraavia:

Esa Leppäsen galleriat Lehtimäellä ja Kuusamossa
Esa Leppänen esittelee taulujaan ja veistoksiaan kahdessa ”100 taulun galleriassaan”, joista toinen on entisessä kangaskaupassa Lehtimäellä ja toinen vanhassa kansakoulussa Kuusamossa. Lehtimäen galleria on avoinna 26.6.–5.7. ja Kuusamossa galleria avautuu 8.7. Seuraa Facebookista tarkennuksia. Esa Leppäsen voit tavata myös Karhufestivaalin veistokilpailussa Ilomantsissa 13.–15.8., katso esittely tästä.

Leporannan taidekeskus
Vinkiäntie 745, 35400 Längelmäki
20.6.–23.8.2020
Maanviljelijänä elämäntyönsä tehnyt Vilho Juusela on vuosien ajan pitänyt yllä Leporannan taidekeskusta Lahnajärven rannalla Längelmäellä. Pihapiirissä on Juuselan omia teoksia, joita voi ihastella myös ITE Pirkanmaalla -hankkeessa tallennetuilta videoilta Hippa-hevosen muistolle ja Hevosmiehen kukka. Leporannan näyttelyitä toteuttaa nykyisin kuvataiteilija Jaana Pärssinen. Tämän kesän taiteilijoiden pitkältä listalta löytyy mm. ITE-taiteilijona tunnistetut Juha Käkelä, Tuomo Rantanen ja Sini Virkajärvi.

Kimara 2020 – mosaiikkifestivaali Tuusulassa
Tiensuuntie 112, Jokela
8.–23.8.2020
Itseoppinut mosaiikkitaiteilija Leena Nio on pitänyt Jokelan mosaiikkiateljeessaan näyttelyitä monena vuonna perheenjäsentensä voimin. Kesällä 2020 hän on kutsunut mukaan muitakin mosaiikin tekijöitä. Näyttelyssä yhdistyy monenlaisia eri tekniikoita ja materiaaleja. Pääteemana on Naiset, naiset. Ateljeetaloa ympäröivässä puutarhassa on taidepolku, jonka varrelta löytyy tilateoksia ja veistoksia. Lapsille on keinuja, puuheppoja, pölkkypolku ja kepparirata. Puutarhassa voi myös nauttia omasta piknikistä.

ITE-taiteesta elämyksiä koronakesän matkailuun

Kiehtovia elämyksiä turvallisesti ja kotimaassa matkaten? Sellaisia voi löytää ITE-taiteen parista kautta Suomen.

Itseoppineiden taiteentekijöiden omaperäiset taideympäristöt ja ulkoilmaan kootut puistonäyttelyt ovat koronakesänä loistavia vierailukohteita – myös lapsiperheille! ITEnetin sivuilta löydät monta hyvää vinkkiä ITE-taideympäristöistä. Tai tee GoogleMapsiin haku ’ITE taidekohde’. Kesän mittaan sinne täydentyy monta uutta paikkatietoa, samoin kuin TripAdvisoriin ja retkipaikka.fi-sivustolle.

ITE-taiteen juhlavuonna 2020 on tietysti tarjolla myös näyttelyitä taidemuseoissa, vapaasti ulkotiloissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla. Kolme museota toteuttaa juhlavuoden Kohtalona luovuus -päänäyttelyn kiertueen Kokkolasta Oulun kautta Hämeenlinnaan. Parkanossa on läpi kaupungin ulottuva puistonäyttely ITE Hirveetä!, ja Ilomantsissa saadaan nauttia Vuoden ITE-taiteilijan Paula Huhtasen Ilo ylimmillään -näyttelystä. Koettavaa riittää moneen makuun.

Tutustu ITE-taidekesän parhaisiin matkailuvinkkeihin, tässä tiedotteemme.

Edvin Hevonkoski teki veistoksiaan Edvininpolulle Vaasan Asevelikylään. Veistospolusta löytyy nyt matkailijoita erinomaisesti palveleva opaskartta Vaasan kaupungin sivuilta. Kuvaa klikkaamalla pääset kartalle. Kuva Raija Kallioinen.

Vuoden ITE-taiteilijan Paula Huhtasen näyttely Ilomantsissa

Ilo ylimmillään
Vuoden 2020 ITE-taiteilijan Paula Huhtasen näyttely
Katri Vala Kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1, Ilomantsi
1.7.–30.8.2020
ti–la klo 10–15 sekä su 16.8. klo 12–13
Vapaa pääsy

Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen tuo Ilo ylimmillään -näyttelynsä Ilomantsiin, Pohjois-Karjalaan heinä-elokuuksi. Huhtasesta hänen iloismin missiollaan on nyt tarvetta enemmän kuin koskaan.

Lempeyttä ja leikkiä synkkään aikaan

”Iloismi merkitsee ennen kaikkea luottamusta ja toiveikkuutta. Näyttelyni on lempeä ja myös leikkisä vastaisku synkille tulevaisuudennäkymille. Haluan viestiä, että kaikki on hyvin, kaikki järjestyy”, Paula Huhtanen sanoo.

Huhtanen tunnetaan elinvoimaisista ja värikylläisistä maalauksista ja kollaaseista. Maalauspohjana voi olla esimerkiksi huonekalu, astia, kenkä tai vaate. Monikerroksisissa, pinnaltaan valoa hehkuvissa teoksissa on pieniä, värikkäitä yksityiskohtia, pisteitä, viivoja ja kuvioita.

Paula Huhtanen, Onnellinen saha. Kuva Vilma Rimpelä.

Lappilaislähtöinen ja sittemmin pirkanmaalaistunut ITE-taiteilija saa innoituksensa Sarkolan kylän maalaismaisemista Nokialla. ”Ammennan työhöni arjen elämästä, juhlahetkistä, valoista, varjoista ja tuulesta. Elämässä on kaikki muutettavissa taiteeksi.”

Paula Huhtasen mukaan iloisten karjalaisten Ilomantsi on oivallinen paikka pitää Ilo ylimmillään -näyttely. ”Iloismi auttaa meitä suuntaamaan yhdessä energiaamme hyvään ja saamaan sen moninkertaisena takaisin.”

Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilla Suomea vuodesta 1998 lähtien, ja tänä vuonna vietetäänkin ITE-taiteen juhlavuotta 2020. Paula Huhtasen Ilo ylimmillään -näyttely on juhlavuoden päätapahtumia, kuten myös Ilomantsissa elokuussa järjestettävä Karhufestivaali.

ITE Hirveetä! -näyttely avautuu Parkanossa

ITE Hirveetä!
Yhdeksäs ITE-taiteen puistonäyttely
Parkanon kaupungin keskusta
kesä–elokuu 2020

ITE-kesäkaupungissa Parkanossa voi nykykansantaidetta katsella turvallisesti ulkona puistoissa ja katujen varsilla. Kesän 2020 näyttelyn teema on ITE Hirveetä! Onko taide hirveen ihanaa vai ihan hirveetä?

Kyösti Iitti, Iso hali. Kuva Hanna Tuuri.

 

Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen on saanut mukaan nimekkään joukon ITE-taiteilijoita. Kyseessä on nyt yhdeksäs vuosi tuoda kaupungin keskustaan ITE-taidetta koko kesän ajaksi. – Parkano on maastollisesti kuin tehty puistotaiteen kesänäyttelypaikaksi, sanoo Tuominen. Tänä vuonna esillä on useita hirviaiheisia töitä muistuttamassa siitä, miten Parkanon Parooni eli metsänhoitaja Gustaf Wrede af Elimä reilut sata vuotta sitten pelasti Suomen hirvikannan.

Teosten löytämistä helpottaa tälläkin kertaa ITE-mobiilireitti. Citynomadi-applikaatio ohjaa kulkijan teokselta toiselle ja tarjoaa reitin lisäksi tietoa töistä. Mobiilireitin löydät täältä: bit.ly/iteparkano.

Näyttelyn taiteilijat ovat Marja-Liisa Alanissi, Arto Ali-Eskola, Irja Alinen, Raimo Flink, Raimo Hautaluoma, Paula Huhtanen, Kyösti Iitti, Teuvo Jalonen, Alpo Koivumäki, Juha Käkelä, Väinö Oja, Jorma Pihl, Tuomo Rantanen, Pekka Törmä ja Tauno Vuorenniemi.

Näyttely on osa valtakunnallista ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuotta. Sen toteuttaja on Parkanon kaupunki, yhteistyökumppanina Maaseudun Sivistysliitto. Lue näyttelyn tiedote.

Webinaari: Mitä outsider-taide on?

Webinaari 11.6.2020 klo 10-12
Lisää tietoa täällä.
Järjestäjinä Maaseudun Sivistysliitto, Kettuki ry, European Outsider Art Association EOA

Joko tunnet outsider-taiteen historiaa ja nykypäivää? Kansainvälinen käsite yhdistää kuvataiteen marginaaleissa toimivia ja itseoppineita taiteentekijöitä ja heidän esiin nostajiaan. Käsitettä myös kyseenalaistetaan ja kysytään, miksi olla ulkopuolella. Milloin käsitettä tarvitaan? Kuka sitä tarvitsee? Miten se elää ajassa?

Tule 11.6. mukaan keskustelemaan ja kuulemaan alan tutkijoiden ja pitkän linjan asiantuntijoiden Minna Haverin ja Colin Rhodesin puheenvuorot outsider-taiteen käsitteen synnystä ja ilmenemismuodoista Suomessa ja kansainvälisesti. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.6.2020. Webinaari on tarkoitettu taiteen kentän asiantuntijoille ja rahoittajien edustajille.

Tästä alkaa keskustelujen sarja, joka viitoittaa tietä Hämeenlinnassa keväällä 2022 järjestettävään EOA:n kansainväliseen konferenssiin.

ITE-taiteella on juhlavuosi 2020

ITE-taiteen esittelyä on tehty vuodesta 2000 alkaen, jolloin Maaseudun Sivistysliitto toteutti yhdessä Kansanmusiikkisäätiön kanssa ensimmäisen ITE-näyttelyn Kaustisella. Tuolloin myös ilmestyi kirja Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives (Maahenki 2000).

Lue lisää ITE-taiteen synnyn tarinasta ja juhlavuoden taustoista täältä.

Juhlavuonna 2020 on tulossa tapahtumia ja toimintaa kautta Suomen. Seuraa sivuamme www.itenet.fi ja ITE-taiteen Facebookia. Tietoja tapahtumista täydentyy palstoille pitkin vuotta. ITE-taiteen juhlalehteen pääset tutustumaan täältä.

ITE-TAITEEN JUHLAJULKAISU

ITE 2020 -juhlalehti vie sinut aikamatkalle ITE-taiteen hersyvään historiaan ja valloittavaan nykypäivään. Sisältönä on taiteilijoiden kohtaamisia, kokemuksia ja tarinoita vuosien varrelta sekä makupaloja juhlavuoden tapahtumista. Lataa lehti ilmaiseksi Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta.

MUSEOT JÄRJESTÄVÄT NÄYTTELYITÄ

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -kiertue
Kokkola, K.H.Renlundin museo 13.2.–26.4.2020
Oulun taidemuseo 2.6.–20.9.2020
Hämeenlinnan taidemuseo 23.10.2020–7.3.2021

Wanted ITE -näyttely
Pietarsaaren museo – PERUTTU

TAPAHTUMIA KAIKELLE KANSALLE

Etnogaala
9.1.2020, Tavastia, Helsinki.
Paula Huhtasen ITE-taidetta maailmanmusiikin tapahtumassa. Tallenne Yle Areenassa, katso täältä.

Elämää Tuohelassa, NOMAD-taideboxi -näyttely
31.10.2019–18.8.2020, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan laboratorion aula, Kokkola. Arkkiatri Risto Pelkosen pienoisveistoksia.

Enkeli taivaan ja muita tarinoita, NOMAD-taideboxi -näyttely
13.2.2020 alkaen, Kokkolan kaupungintalo. Puolalaisia pienoispuuveistoksia Dallmeiereiden lahjoituskokoelmasta.

Päivän karhu
Seuraa Juha Käkelän huikeaa yhden miehen juhlavuoden tempausta Instagramissa, 365 karhua.

Juha Käkelän puuveistosnäyttely
22.5.–27.6.2020 Pertunmaan kunnantalo

ITE Hirveetä! -puistonäyttely
ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, koko kesä. Lue lisää.

Ilo ylimmillään – vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtanen
Ilomantsi, Katri Vala -kulttuurikeskus heinä-elokuussa 2020

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki Mäntän kuvataideviikoilla
Teemana Erehtyminen / To Err is Human
Päivitys: Koronatilanteen vuoksi Mäntän kuvataideviikot siirtää vuoden 2020 ohjelmansa vuoteen 2021.

ITE-videopäivä
25.6.2020 (aika tarkentuu) Kierikkikeskus, Yli-Ii, Oulu
Kierikkikeskuksessa myös Kari Tykkyläisen moottorisahaveiston näytös

Iloismi KARHU -työpaja
Paula Huhtanen CityTorpparina Ilomantsissa elokuussa

Villiveiston kurssi
Vetäjänä moottorisahataiteilija Juha Käkelä, 11.–12.8.2020, Ilomantsi
Lisätietoa täällä.

Karhufestivaali
13.–15.8.2020, Ilomantsi. Moottorisahaveiston kilpailu, teemana Vapaa tyyli – Freestyle. www.karhufestivaali.fi

TUTUSTU ITE-PIHAPIIREIHIN

ITE-retkikesä kutsuu vierailulle ITE-ympäristöihin.

ITE-taiteen ympäristöistä osaan on jatkuva pääsymahdollisuus. Niissä voi vierailla myös koronan aiheuttamana poikkeusaikana, turvavälejä noudattaen.

Poikkea vaikka näihin:
Parikkalan Patsaspuisto
Alpon Savanni Kauhajoella
Edvininpolku Vaasan Asevelikylässä
Villa Mehu Kirkkonummella
Väinö Ylénin taidekoti Rauman Kodisjoella
Johannes Ivakon veistosten puisto Lahden Radiomäellä
Tuhannen karhun maan veistospuisto Ilomantsissa
Matti Rutasen Maapallopatsas Saarijärvellä
Marko Ruuskasen taidelinnunpöntöt Savonlinnan hautausmailla…

Tai kysy oman kotiseutusi ITE-taiteilijalta, sopiiko tulla katsomaan taidetta. Ehkäpä otat mukaan eväät ja nautit piknikin ikimuistoisessa ympäristössä, jos se paikan haltijoille sopii!

HUOM! Seuraa viranomaisten ohjeita kokoontumisten rajoituksista. Yksityisiin pihapiireihin vierailuja suunnitellessasi tarkista, voidaanko sinne ottaa kävijöitä vastaan poikkeusoloissa. Ole huomaavainen ja noudata turvallisuusohjeita.

IDEOITA ARJEN LUOVUUTEEN

Eläkeliiton ja Maaseudun Sivistysliiton Arjen luovuus -kortit ammentavat ideoita ITE-taiteesta ja jakavat niitä eteenpäin. Jokainen voi tehdä luovia tekoja omassa elämässä ja arjen ympäristöissä – yksin tai yhdessä muiden kanssa. Lataa ilmaiseksi osoitteesta www.arjenluovuus.fi.

ITE-KARTOITUKSET JATKUVAT

Maaseudun Sivistysliiton kaksi vuosikymmentä kestänyt ITE-taiteilijoiden kartoitus jatkuu ja on voimissaan.

ITE Satakunnassa 2019–2020 www.itesatakunnassa.fi
ITE Hämeessä 2019–2021 www.itehameessa.fi
Lisätietoja kartoituksista: raija.kallioinen@msl.fi

TUTUSTU ITE-TAITEEN JULKAISUIHIN

Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta voit ladata ilmaiseksi seuraavat ITE-taiteeseen johdattavat julkaisut:

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide (2010)
ITE kaakossa (2013)
ITE Saimaalla (2018)
ITE teossa (2018)
ITE 2020 -juhlajulkaisu (2020)

WEBINAARI TAITEEN ASIANTUNTIJOILLE JA RAHOITTAJILLE

11.6.2020 klo 10–12. Lisää tietoa täällä.

www.itenet.fi
on kanavasi ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja tapahtumiin!

Mitä on nykykansantaide, ITE-taide, outsider-taide?

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide (2010)
ladattavissa netistä

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide vuodelta 2010 edustaa suomalaisen nykykansantaiteen tutkimusta ja ilmiön suhteuttamista kansainväliseen outsider-taiteeseen. Kirja on loppuunmyyty, mutta nyt sen taitto-pdf on Haverin luvalla ladattavissa julkaisijan, Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta: tässä linkki lataussivulle.

Suomessa on noussut outsider-taiteen kentälle uusia tulokkaita. Tämän myötä outsider-taiteen käsitettä esitellään joissain yhteyksissä hämmentävän laajana ja kaikenkattavana ilmiönä. Kansainvälisessä keskustelussa outsider-taiteella tarkoitetaan taidemaailman käytäntöjen ulkopuolella tehtyä kuvataidetta. Suomessa on vahva perinne ilmiön molemmissa pääsuuntauksissa – nykykansantaiteessa, johon ITE-taide kuuluu, sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteessa (ks. www.kettuki.fi).

Outsider-taiteesta, nykykansantaiteesta ja ITE-taiteesta kiinnostuneilla on nyt hyvä mahdollisuus tutustua aihepiiristä toistaiseksi ainoan suomenkielisen väitöskirjan nettiversioon. Tutkimuksessaan Haveri tarkastelee nykykansantaidetta visuaalisten käsitteiden kentällä, itseoppineiden taideilmaisuna, tekijänsä elinympäristön arkitaiteena ja taidemaailmaan tuotuna ITE-taiteena.

Käsitteet elävät ja määritykset ovat hieman muuttuneet kymmenessä vuodessa. Silti väitöskirjasta saa hyvän pohjan myös tämänhetkisille pohdinnoille ja asemoitumisellemme kansainväliseen kehykseen.

Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide, 2010.