Taiteilijatapaamisia Teamsissa

To 25.2.2021 klo 18, Liity tästä: tinyurl.com/yhxrpq6l
To 4.3.2021 klo 18

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttelyn taiteilijoita on mahdollisuus tavata virtuaalisesti. Hämeenlinnan taidemuseo järjestää Teams-yhteydellä kahtena peräkkäisenä torstaina tilaisuudet, joissa tutustutaan ITE-taiteeseen, näyttelyn taiteilijoihin ja kuraattoreihin. Tapahtuman loppuun on varattu aikaa yleisön kysymyksille ja keskustelulle. Voit esittää kysymyksiä chatissä myös tapahtuman aikana.

Ensimmäisessä tapaamisessa torstaina 25.2. esittäytyvät seuraavat näyttelyn taiteilijat: Veli Granö, Tapani Kokko, Juha Pesonen ja Jyri Rastas sekä näyttelyn kuraattoreista taiteen tutkija Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies. Toiseen taiteilijatapaamiseen 4.3. osallistuu näyttelyn ulkomaisia taiteilijoita.

Kuvan teos: Hanna Viitala, Kohtalon jumalatar Ananke, 2020. Kuvaaja: KHRM / Marcus Riska

Kohtalona luovuus – Ite ja kumppanit -näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa kestää 7.3.2021 saakka, mutta on suljettu toistaiseksi koronapandemian vuoksi.

Lisätietoja näyttelystä:
https://www.hameenlinnantaidemuseo.fi/kohtalonaluovuus/

Näyttelyn verkkosisältöjä löytyy museon YouTube-kanavalta:
https://www.youtube.com/channel/UCOUnLikwuiRYBz9A8ko7oJw

Paratiisin vartijat – keskustelua ITE-ympäristöistä

Webinaari 15.2.2021 klo 12–15
Aiheena ITE-taideympäristöjen ylläpidon mahdollisuudet ja haasteet

Webinaarissa paneudutaan ITE-kohteiden mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Outsider-taiteen huippuasiantuntija, Raw Vision Magazine -lehden päätoimittaja John Maizels esittelee puheenvuorossaan maailmankuulun Rock Garden -kivipuutarhan. Nek Chandin, itseoppineen tekijän elämäntyönään rakentama valtava taideympäristö sijaitsee Pohjois-Intiassa Chandigarhissa. Hehtaarien laajuisessa puistossa vierailee 5000 kävijää päivittäin.

ITE-teosympäristöjä eri puolilta Suomea nähdään Veli Granön ikuistamina kuvina. Etäyhteyksien avulla haastatellaan näiden ympäristöjen huolenpitäjiä ja taustayhteisöjen edustajia ja kuullaan tehdyistä ratkaisuista ja kohdatuista haasteista. Paneelikeskustelussa pohditaan viranomaisten ja kuntakentän edustajien kanssa, kuinka näitä kohteita voisi voimakkaammin tukea, samalla hyödyntäen niiden ainutlaatuisia matkailullisia mahdollisuuksia.

Tapahtuma kuuluu Maaseudun Sivistysliiton ITE Hämeessä omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeeseen.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaariin 11.2.2021 mennessä.

Taideteosten täyttämä Enni Idin mökki.

Enni Idin mökki Padasjoella. Kuva Juho Haavisto.

 

 

 

Jori Tapio Kalliola on Vuoden 2021 ITE-taiteilija

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Tapio Kalliolan. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisen tavoitteena on nostaa itseoppineiden, mutta taiteellisesti merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia entistä paremmin esille. Tittelin myötä taiteilija saa ansaitsemaansa huomiota ja hänelle tarjoutuu mahdollisuuksia töidensä esille saamiseen.

Huomionosoitus myönnettiin nyt toisen kerran. Vuoden 2020 ITE-taiteilijan titteliä kantoi Paula Huhtanen.

Lue lisää Jori Tapio Kalliolasta ja vuoden ohjelmasta täältä.

Veli Granön taiteilijahaastattelu Jorista löytyy YouTubesta: https://youtu.be/k85-ca0nwmY

Pohjois-Savon ITE-taiteen kartoitus käynnistymässä

Millaista ITE-taidetta löytyy Pohjois-Savosta? Miten ITE-taiteen ympäristöjä ja kohteita voisi entistä paremmin hyödyntää matkailussa? Tätä aletaan selvittää pian kentälle jalkautuvassa ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeessa. Maaseudun Sivistysliitto hakee parhaillaan hankekoordinaattoria tehtävään. Hakuaikaa on 25.1.2021 saakka.

Lue lisää hankkeen alkamisesta ja hankekoordinaattorin hausta.

Kuvassa on edesmenneen suonenjokelaisen ITE-taiteilijan Niilo Rytkösen teosympäristöä. Rytkösen tuotantoa on esitelty useissa ITE-taiteen näyttelyissä. Nyt yleisöltä toivotaan uusia vinkkejä pohjoissavolaisista omaleimaisista itseoppineista taiteilijoista. (Kuva Minna Haveri.)

 

Tehhään eikä meinata, oivallettiin Juvalla

ITE-taide inspiroi taidekurssilaisia Juvalla niin että tuloksena syntyi näyttely Tehhään eikä meinata. Kuvataiteilija, taidekasvattaja Mari Liimatainen veti pitkäaikaistyöttömille luovan työn kurssin, jonka tavoitteena oli tutustua ITE-taiteeseen ja rohkaista omaan itseilmaisuun.

Juvan työelämäpalvelujen ja Järvi-Saimaan kansalaisopiston järjestämällä kurssilla tekotarpeet haettiin kunnan varikolta. Samalla saatiin pohtimisen aihetta nykypäivänä syntyvän jätteen paljoudesta. Yllättäväksi kurssilaiset kokivat sen työmäärän, mitä oman teoksen tekeminen vaatii, vaikka tyyli on vapaa.

Kurssilaisten näyttely on esillä Juvan kunnantalon aulassa 16.11.–31.12.2020. Innostuksen kipinä syntyi toiminnan myötä. Moni toivoi työskentelylle jatkoa ja muhitteli jo ideoita uusista töistä, osa jopa omista pihataidehankkeista.

RIP Matti Lepistö

Raahelainen ITE-taiteilija Matti Lepistö on kuollut 72 vuoden ikäisenä. Monin eri tekniikoin työskennellyt tuottelias taiteentekijä tuli tunnetuksi betoniveistoksistaan. Niistä muodostui hänen kotipihaansa Pattijoelle runsautta uhkuva kokonaistaideteos, yksityinen veistospuisto.

Koneistajana nuoruusvuotensa työskennellyt Lepistö maalasi, piirsi, kirjoitti, valokuvasi ja teki värilasitöitä. Veistoksia pihapiiriin syntyi lähes 300. Puistosta löytyy esittäviä eläin- ja ihmisveistoksia, mutta myös mytologiaa ja surrealistista ilmaisua. Kokonainen veistosten sarja ottaa kriittisesti kantaa valtauskontoihin.

Matti Lepistö on testamentannut veistospuiston Raahen kaupungille toivoen, että puistoa pidettäisiin kesäisin yleisölle auki. Puiston kohtalo on kuitenkin vielä avoinna, eikä tietoa ole, ottaako kaupunki lahjoituksen vastaan.

ITEnetissä on Minna Haverin artikkeli Matti Lepistöstä. Lepistö oli yksi Haverin nykykansantaidetta käsitelleessä väitöskirjassaan esittelemästä 25 itseoppineesta taiteilijasta.

Lepistön kuolemasta uutisoi Raahen Seutu 16.11.2020.

Matti Lepistön betoniveistoksia. Kuva Minna Haveri.

 

 

Kanta-Hämeen koululaiset ITE-näyttelyssä Taidetestaajina

Kantahämäläiset kahdeksasluokkalaiset käyvät loppuvuoden 2020 aikana Taidetestaaja-vierailuilla Hämeenlinnan taidemuseolla. Valtakunnallisen hankkeen myötä yli 1 000 yläkoululaista vierailee Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttelyssä. Vierailunsa perusteella nuoret taidekriitikot tekevät arvion taidemuseosta.

Oppilaat tutustuvat näyttelyn teemoihin ja ITE-taiteeseen ennen vierailua ”etkovideon” välityksellä. Video on nähtävissä taidemuseon Youtube-kanavalla.

Videolla esiintyy ITE-taiteesta väitellyt asiantuntija, Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö ja yksi Kohtalona luovuus -näyttelyn kuraattoreista, Minna Haveri.

Taidetestaajat-toiminnasta lisää Hämeenlinnan taidemuseon kotisivulla.

Kuhalan koulun kahdeksasluokkalaisia vierailulla Hämeenlinnan taidemuseon Kohtalona luovuus -näyttelyssä. Kuva Hanne Peippo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttely
Hämeenlinnan taidemuseo
23.10.2020–7.3.2021

Outsider-taiteen kehällä: seminaari ja näyttely Kankaanpäässä

Seminaari
27.10.2020 klo 14–16
Kankaanpää-sali
Koronan vuoksi etäyhteys

Outsider-taiteen kehällä -näyttely
28.10.–21.11.2020
Kankaanpään Galleria
Jämintie 2D, 38700 Kankaanpää
Avoinna ke 12–18, to–pe 12–16

Taiteen reuna-alueiden seminaarin aiheina ovat mm. outsider-taide, satakuntalainen ITE-taide, Kankaanpään taidekehän Ekomuseo-hanke sekä taiteen hyvinvointivaikutukset erityisryhmien näkökulmasta. Seminaarin ohjelman löydät täältä. Tilaisuus on seurattavissa webinaarina netin välityksellä osoitteessa https://youtu.be/HK7k64Q7POI (ei ennakkoilmoittautumista).

Outsider-taiteen kehällä -näyttely esittelee Kankaanpään galleriassa 21.11.2020 saakka Satakunnan alueen ITE-taiteilijoiden ja Kankaanpään seudun erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden teoksia.

Seminaarin ja näyttelyn toteuttavat yhteistyössä Kankaanpään erityistaiteen yhteistyöryhmä ja Taiteen edistämiskeskus. Lue lisää tapahtumasta.

Kohtalona luovuus – juhlavuoden ITE-näyttely Hämeenlinnassa

Kohtalona luovuus – ITE-taide ja kumppanit
23.10.2020–7.3.2021
Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna
Avoinna ti–to 11–18, pe–su 11–17, ma suljettu
Lue lisää näyttelystä.

ITE-taide juhlii 20-vuotisjuhlakiertueella yhdessä outsider- ja nykytaiteen parista saapuvien ystäviensä kanssa. Näyttelyssä kuljetaan eurooppalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen luovuuden alkulähteille ja osoitetaan reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta. Matkalle mukaan on kutsuttu outsider-taiteesta ammentavia vieraita nykytaiteen kentältä Islannista, Isosta-Britanniasta ja Suomesta.

Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkilä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies. ITE-taiteen 20-vuotisjuhlaan liittyvä näyttely on tuotettu yhteistyössä K.H. Renlundin museon sekä Hämeenlinnan ja Oulun taidemuseoiden kesken.

Yleisöopastukset näyttelyyn järjestetään sunnuntaisin klo 11.30 ja klo 14. Opastukset kestävät noin 15 min ja sisältyvät museon pääsymaksuun.

Teos Tuula Huusko. Kuva Pekka Agarth.

Taideboxit tuovat taide-elämyksiä Vaasan vankilaan

Vaasan vankila
31.1.2021 saakka

Siirreltävä ja helposti liikuteltava taideboxeihin koottu Kansantaiteen maailmasta -näyttely pystytettiin Vaasan vankilaan 7.10.2020. Näyttelyssä on esillä puolalaista kansantaidetta Maija ja Vollker Dallmeierin kokoelmista. Näyttely kertoo pyhän ja maallisen liitosta tavallisen ihmisen elämässä.

Taide boxissa -hankkeen tarkoituksena on taide- ja kulttuurielämysten yhdenvertainen saavutettavuus sekä hyvinvoinnin lisääminen jokaisen arjessa. Taiteen ja kulttuurin tuoman ilon tulee olla kaikkien saavutettavissa.  Nyt näyttely tuo taide-elämyksiä vankilan arkeen ja tarjoaa pysähtymispaikan sekä tilaisuuden omille pohdinnoille.

Lue lisää taideboxit tuottaneen K.H. Renlundin museon kotisivulta.