ITE-taidetta esittelyissä vuonna 2021

Vuonna 2021 pääset tutustumaan ITE-taiteeseen monissa näyttelyissä ja tapahtumissa – koronarajoitusten puitteissa, luonnollisesti. On myös monia ITE-taiteen ympäristöjä, jotka toivottavat yleisöä tervetulleiksi. Jos haluat ehdottaa tähän kalenteriin muita tapahtumia, ota yhteys ITEnet-sivustoa ylläpitävään Maaseudun Sivistysliittoon, raija.kallioinen@msl.fi.

Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä
Vuoden ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola
30.5.–20.6.2021
Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
Avoinna arkisin 12–17:30, la–su 12–15
16.6.2021 klo 17.30–19 yleisötilaisuus ITE-taidetta Satakunnasta – herkullisia löytöjä ja havaintoja, Jori Tapio Kalliola ja Veli Granö, kirjasto ja Sepän talo, Alfredinkatu 1 ja 3, Rauma

ITE-xeen
Parkanon kaupungin kymmenes ITE-taiteen kesä
1.6.–31.8.2021
Lue lisää Parkanon kaupungin sivuilta

ITE pilvessä
9.6.–10.10.2021
ITE-museo / K.H.Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Penalismi esittäytyy
20.6.–15.8. 2021
Kahvila Meijän Kammari, museoalue, Kirkkotie 14, Tohmajärvi
Avoinna päivittäin klo 11–19 (kahvilan aukioloaikoina)

Ihmeiden ILO!TALO
ITE-taiteen näyttelykesä Ilomantsissa
1.7.–15.8.2021
Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi
Avoinna ti–su klo 11–17
Pääsymaksu 5 euroa, koko kesän kattava lippu 10 euroa

Vuoden ITE-taiteilijan näyttely
Jori Tapio Kalliolan teoksia
4.10.–12.11.2021
Salon taitokeskus (Sininen talo)
Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Järjestäjä Taito Varsinais-Suomi

Karhufestivaali 2021 – teemana Karhu ja pentu
Ilomantsi 13.–15.8.2021
www.karhufestivaali.fi

Raimo Flink opastaa niksibetonin saloihin
Työpajoja ja mahdollisuus osallistua dinosaurusveistoksen talkoisiin.
Kesällä 2021 taiteilijan kanssa sopien.

ITE-taideympäristöjä avoinna kävijöille
Omatoimisille kulttuurin ystäville suosittelemme seikkailuretkeä ITE-taideympäristöihin. Löydät niitä hyvän joukon Maaseudun Sivistysliiton kotisivulle listattuina. Koronatilanteen vuoksi kannattaa etukäteen tarkistaa, ovatko vierailut mahdollisia.

PÄÄTTYNEITÄ TAPAHTUMIA

Veistonäytöksiä Parkanossa
Moottorisahaveiston virtuoosi August Eskelinen veistää eläimiä
14.5. Parkanon torilla
15.5. Parkanon metsämuseolla

Kohtalona luovuus – ITE-taide ja kumppanit
23.10.2020–7.3.2021
Hämeenlinnan taidemuseo
Museo on koronapandemian vuoksi suljettuna.

ITE-taiteen etsintä alkaa Pohjois-Savossa

NYT kartoitetaan ITE-taidetta Pohjois-Savossa! Vinkkaa tiedossasi olevaa omaperäistä, itseoppinutta taiteentekijää, kohdetta, ilmiötä – tai ilmoittaudu itse!

Voit antaa vinkkisi lomakkeella osoitteessa https://forms.office.com/r/4f6LULJsdC tai olemalla suoraan yhteydessä hankekoordinaattoriin, riitta.karkkainen@msl.fi tai p. 040 655 2330.

Lue lisää tiedotteesta.

 

ITE pilvessä

9.6.–10.10.2021
ITE-museo / K.H.Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

ITE pilvessä on Veikko Halmetojan kuratoima kesänäyttely, jossa aurinko paistaa poutapilvien lomasta. Näyttelyssä on mukana niin koulutettuja kuin itseoppineita kuvataiteilijoita. Eläviä ja edesmenneitä, outsider-taidetta ja nykytaiteen keskiössä toimivia tekijöitä.

Näyttelyn teema sukeltaa syvälle pään sisään ja käsittelee tekijöidensä minäkuvaa sekä suhdetta ympäröivään maailmaan. Ajatukset kohoavat pilviin, nauravat todellisuudelle ja luovat siitä absurdin kuvan. Mukana on maalauksia ja veistoksia, valokuvaa ja videota. Nykytaiteen eri tekniikat näyttäytyvät runsaana mutta kauniisti soljuvana kokonaisuutena näyttelyssä, jonka tarinalliset rinnastukset saavat pään pyörälle.

HUOM! Näyttely tosiaankin sai luvan avautumiseen jo keskiviikkona 9.6., vaikka julisteessa on myöhempi päivämäärä. Siis kaikki taiteen nälästä kärsivät, museoon saa mennä!

Pohjois-Savon ITE-taiteen etsintä käynnistyy

Maaseudun Sivistysliitto jatkaa ITE-taiteen kartoituksiaan seuraavaksi Pohjois-Savossa. Alueelta on jo entuudestaan tiedossa kiinnostavia ITE-taiteilijoita, kuten edesmennyt suonenjokelainen Niilo Rytkönen sekä vahvan luomisvoimaiset itseoppineet taiteentekijät Anna Wildrose ja Romurinsessa.

Lisää vinkkejä MSL lähtee keräämään eri puolilta maakuntaa Riitta Kärkkäisen koordinoimana. ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hanke saa rahoituksen Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta Manner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Lue lisää tiedotteesta ja seuraa Facebook-sivua ITE Savossa.

Kuvassa on edesmenneen suonenjokelaisen ITE-taiteilijan Niilo Rytkösen teosympäristöä. Rytkösen tuotantoa on esitelty useissa ITE-taiteen näyttelyissä. Nyt yleisöltä toivotaan uusia vinkkejä pohjoissavolaisista omaleimaisista itseoppineista taiteilijoista. (Kuva Minna Haveri.)

 

Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä

30.5.–20.6.2021
Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
Näyttely avoinna arkisin 12–17:30, la–su 12–15

16.6.2021 klo 17.30–19 yleisötilaisuus ITE-taidetta Satakunnasta – herkullisia löytöjä ja havaintoja
Jori Tapio Kalliola ja Veli Granö
Kirjasto ja Sepän talo, Alfredinkatu 1 ja 3, Rauma

Vuoden ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttely täyttää tunnelmallisen Sepän talon päätyhuoneet. Esille tulee Kalliolan varhaisempaa tuotantoa sekä aivan uusia, näyttelyyn tehtäviä teoksia. ”Näyttelyssä on kolmenlasisia teemoja. On arkisia, maanpäällisiä teoksia, on Tuonelan näyttäytymistä maan päällä ja on lentämisen teemaa”, Kalliola kuvaa kokonaisuutta.

Kalliola työskentelee näyttelyn ajan Sepän talossa RaumArsin residenssitaiteilijana. Hänet voi varmimmin tavata näyttelypaikalla maanantaista keskiviikkoon.

Näyttely kuuluu osana Maaseudun Sivistysliiton toteuttamaan ITE Satakunnassa -hankkeeseen, jossa kartoitetaan ja nostetaan esille satakuntalaisia itseoppineita taiteilijoita. Satakunnan kartoitushankkeessa työskentelevä taiteilija, valokuvaaja Veli Granö toimii näyttelyn kuraattorina.

Satakuntalaisen ITE-taiteen kartoitustyön tuloksena on valmistumassa Veli Granön päätoimittama kirja, joka julkaistaan näyttelyn yhteydessä.

Jori Tapio Kalliola
Taiteilijasta tietoa kotisivulla Le Petit Festival
YouTubessa Veli Granön taiteilijakuva Jori Tapio Kalliolasta, ks. video täältä
Teoksista kuvia taiteilijan Insta-tilillä ja Facebook-profiilin Duuneja-albumissa
Musiikkitoiminnasta: Jori Otsa & Mah’Orkka

ITE-Xeen

ITE-Xeen
Parkanon kaupungin kymmenes ITE-taiteen kesä

1.6.–31.8.2021

ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano tuo jälleen taidetta kaupungin puistoihin ja katujen varsille koko kesäksi. Näyttelyn leikittelevä nimi ITE-Xeen viestii sitä, että näyttelykesä järjestetään nyt kymmenettä kertaa. ”Näyttelyn nimi kuvaa myös ITE-taiteilijoille ominaista tapaa tehdä taidetta omissa oloissaan, itekseen”, sanoo näyttelyiden sarjan tuottajana alusta alkaen toiminut Arto Tuominen.

Tulevaan näyttelyyn on luvassa kaksi teosten keskittymää. Valtatie 3:n ja Kolmoskeskuksen tuntumaan näkyvälle paikalle on suunnitteilla Alpo Koivumäen isojen eläinteosten Alpon Zoo. Toinen kokonaisuus rakentuu ITE-taiteen bulevardiksi keskikaupungille kaupungintalon ja kirjaston väliselle osuudelle. Bulevardille tulee istutusten ja taideteosten lomaan myös istuskelupaikkoja.

ITE-Xeen-näyttelyyn ovat luvanneet teoksiaan August Eskelinen Lappeenrannasta, Tauno Vuorenniemi Sastamalasta, Irja Alinen Porista, Jori Tapio Kalliola Hangosta, Juha Vanhanen Alavudelta, Leena Nio Jokelasta (Tuusula), Raimo Hautaluoma Kurikasta, Alpo Koivumäki Kauhajoelta, Tuomo Rantanen Punkalaitumelta, Paula Huhtanen Nokialta, Kyösti Iitti Pöytyältä, Ilkka Lehtonen Uudestakaupungista ja Sinikka Myllyviita Karviasta.

Tutustu näyttelyn teosreittiin Citynomadi-sovelluksessa.

Lue lisää Parkanon kaupungin sivuilta.

Parkanon kesään lennähtävät Irja Alisen linnut ovat sonnustautuneet kaupungin tunnusväreihin.

Penalismi esittäytyy

20.6.–15.8. 2021
Kahvila Meijän Kammari, museoalue, Kirkkotie 14, Tohmajärvi
Avoinna päivittäin klo 11–19 (kahvilan aukioloaikoina)

ITE-taiteilija Pena Pennan debyyttinäyttely. Esillä on taiteilijan pääasiassa akvarelleista kostuvia töitä kahden viime vuoden ajalta.

Pena Penna (Pentti Väistö) pitää töidensä innoittajana primitiivisiä kalliomaalauksia, mosaiikkitaidetta, kirkkojen lasimaaluksia ja eräitä 1900-luvun alkupuolen geometrisiin, kubistisiin ja surrealistisiin muotoihin päätyneitä taiteilijoita.

Motto: Kaiken ei tarvitse olla vaaterissa miellyttääkseen silmää.

Lisätiedot taiteilijalta, puh. 040 583 4485, ppo.vaisto@gmail.com

Ihmeiden ILO!TALO

ITE-taiteen näyttelykesä Ilomantsissa
1.7.–15.8.2021
Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi
Avoinna ti–su klo 11–17
Pääsymaksu 5 euroa, koko kesän kattava lippu 10 euroa
Näyttelyn kotisivu

Ihmeiden ILO!TALO on saanut potkunsa paikkakunnan iloisesta nimestä ja näyttelypaikkana toimivasta perinteikkäästä Kansallistalosta.

Näyttelyn sisältö kumpuaa ITE-taiteen ihmeellisestä, monimuotoisesta maailmasta. Teema ja teosvalinnat korostavat ilon merkitystä, hilpeyttä ja lempeyttä. Toisaalta näyttelyn otsikkoa voi lähestyä myös erotiikan, kielletyn hedelmän ja rakkauden näkökulmasta. Näyttelyssä on mukana 15 taiteilijaa.

Kokonaisuuden kuraattorina toimii Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen. Näyttelyn toteuttaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.

Anna Wildrose, Epäesineitä punaisesta installaatiosta, esinekollaaseja vuosilta 2013–2018