RIP Matti Lepistö

Raahelainen ITE-taiteilija Matti Lepistö on kuollut 72 vuoden ikäisenä. Monin eri tekniikoin työskennellyt tuottelias taiteentekijä tuli tunnetuksi betoniveistoksistaan. Niistä muodostui hänen kotipihaansa Pattijoelle runsautta uhkuva kokonaistaideteos, yksityinen veistospuisto.

Koneistajana nuoruusvuotensa työskennellyt Lepistö maalasi, piirsi, kirjoitti, valokuvasi ja teki värilasitöitä. Veistoksia pihapiiriin syntyi lähes 300. Puistosta löytyy esittäviä eläin- ja ihmisveistoksia, mutta myös mytologiaa ja surrealistista ilmaisua. Kokonainen veistosten sarja ottaa kriittisesti kantaa valtauskontoihin.

Matti Lepistö on testamentannut veistospuiston Raahen kaupungille toivoen, että puistoa pidettäisiin kesäisin yleisölle auki. Puiston kohtalo on kuitenkin vielä avoinna, eikä tietoa ole, ottaako kaupunki lahjoituksen vastaan.

ITEnetissä on Minna Haverin artikkeli Matti Lepistöstä. Lepistö oli yksi Haverin nykykansantaidetta käsitelleessä väitöskirjassaan esittelemästä 25 itseoppineesta taiteilijasta.

Lepistön kuolemasta uutisoi Raahen Seutu 16.11.2020.

Matti Lepistön betoniveistoksia. Kuva Minna Haveri.

 

 

Comments are closed.