5 muijaa -näyttely, Kokkola

5 MUIJAA
K.H. Renlundin museo / ITE-museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola
26.9.–29.11.2020
Avoinna ti–su 11–16, to 11–18
Taiteilijat: Maija Härkki, Emmi Kallio, Ninni Luhtasaari, Marjo Talvensaari, Hanna Viitala
Näyttelyn tiedote

5 muijaa -näyttely Kokkolassa K.H. Renlundin museossa kutsuu yleisöä miettimään, miten ITE-taide asemoituu nykytaiteen kentälle ja miten antoisaan vuoropuheluun ITE-taiteilijoiden ja taidekoulutuksen saaneiden taiteilijoiden teokset voidaan saattaa.

Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee viisi erilaista nykytaiteilijaa, joista Maija Härkki ja Hanna Viitala ovat itseoppineita ja kolmella muulla on taidekoulutus. Taidekoulutuksen saaneista taiteilijoista yksi tarvitsee erityistä tukea työskentelylleen. Kaikki taiteilijat ovat naisia, mutta perinteiseksi miellettyä feminiinistä estetiikkaa näyttelystä ei löydy. Teoksia yhdistää voimakas värienkäyttö ja kerronnallinen ote. Niistä myös löytyy absurdeja piirteitä, myyttejä ja ripaus melankoliaa.

Tamperelainen Maija Härkki maalaa ja piirtää erilaisille materiaaleille kuten puulle, kivelle ja pleksille. Teoksissa ihmiset sulautuvat osaksi ympäröivää maailmaa ja tunnelma rakentuu väreistä.

Lavialainen Hanna Viitala osallistuu näyttelyyn surrealistisilla toteemeilla, joilla on raskaana olevan naisen keho. Veistosten pinnat rakentuvat pienistä yksityiskohdista, oivaltavasti käytetyistä materiaaleista ja voimakkaista väreistä.

K.H. Renludin museo on avannut tiloihinsa ITE-olohuoneen, joka esittelee vaihtuvia valikoimia ITE-kokoelmasta. Esillä on muun muassa Tyyne Eskon, Väinö Ojan, Erkki Nousiaisen ja Enni Idin teoksia sekä valokuva- ja videoaineistoa. Kävijöiden käytössä on myös pieni ITE-taiteen käsikirjasto.

 

Comments are closed.