Ilmiantoja – Wanted ITE -näyttely Kokkolassa

ITE-museo
20.6.–27.10.2019

Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Ti-su 11–16, to 11–18, ma suljettu

Ilmiantoja – Wanted ITE -näyttely on esillä ITE-museossa Kokkolassa 27.10.2019 asti.

ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Näyttelyssä palataan ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsotaan mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Maaseudun Sivistysliiton ja Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen tuottama ITE-projekti vuosina 1997–2000 oli ensimmäinen läpileikkaus maamme visuaalisesta kansantaiteesta. Takapihan taiteilijoita etsittiin ensin lehti-ilmoituksin ja ilmiantokortein, myöhemmin mukaan valjastettiin joukko ”agentteja”. Projektin aikana löydettiin noin 300 itseoppinutta taiteen tekijää. Heidän toimintaansa yhdisti arjen luovuus, joka useimmissa tapauksissa oli merkityksellistä ennen kaikkea heille itselleen. Kartoituksen alun hurmosenergia on dokumentoitu ja luetteloitu. Mikä odottaa tulevaisuuden kartoittajia? Ennustaminen on vaikeaa, mutta kartoitustyön jatkumisesta voi olla varma. Ihmisen luovuutta ei voi pakottaa muotteihin ja vapaa taiteen tekeminen hämmästyttää ja ilahduttaa tulevaisuudessakin. Näyttelyn on kuratoinut K.H.Renlundin museossa työskentelevä ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Comments are closed.