Väinö Ylenin taidekoti kansainvälisessä esittelyssä

Väinö Ylenin kotimuseo
Kodisjoentie 1535, Kodisjoki (Rauma).
Kesän 2019 näyttely avoinna 29.6.-4.8. ke, to, la, su klo 12-16.
Pitsiviikolla joka päivä ja muulloin sopimuksen mukaan.

Satakunnassa tunnettu Väinö Ylenin taidekoti on päässyt hollantilaisen Henk van Esin kansainvälisen Outsider Environments Europe -blogisivun esittelyyn. Sivusto on laajin ja kattavin itseoppineiden taiteilijoiden taideympäristöjä esittelevä blogi Euroopassa.

Maanviljelijä, muurari Väinö Ylen (1908-2000) alkoi eläkkeelle jäätyään opetella kuvanveistoa ja viehtyi betoniin. Hän loi noin 500 naiivstista ihmis- ja eläinhahmoa, joista osa on nähtävillä Ylenin kotimuseossa Rauman Kodisjoella.

Veistosten vire on leikkimielinen ja huumorin sävyttämä. Niissä näkyy entisajan työtapoja, maaseudun arjen elämää ja raamatullisia aiheita. Sanomalehdistä tarkasti aikaansa seuranneen Ylenin veistoksissa näkyvät myös maailman tapahtumat, politiikan ja urheilun aiheet. Jutun kuvitukseksi valittu Helsingin ETYK-huippukokousta 1975 esittävä veistos sopii mainiosti nyt Suomen EU-puheenjohtajakauden kuvitukseksi.

Väinö ja Hilma Ylenin koti toimii nykyisin kotimuseona. Sisutus on pidetty alkuperäisenä.

LINKKEJÄ

Taidekoti Ylen
Maaseudun Tulevaisuus 9.7.2018
Turun Sanomat 5.6.2006
Matkalla kotimaassa
YouTubessa Laitilan Television videot, osa 1 ja osa 2

Comments are closed.