R.I.P. Erkki Pirtola

Kuvataiteilija Erkki Pirtola (1950–2016) menehtyi äkillisesti lauantaina 23.1. illansuussa Helsingissä, kertoi Ylen uutinen. ITE-taiteen kenttä koki syvän menetyksen, kun laajalti tunnettu, monialainen ja koko persoonallaan tilanteisiin heittäytyvä taiteilija lähti viimeiselle matkalleen vain 65-vuotiaana.

Pirtola liikkui nuoruudestaan saakka taiteen särmikkäillä rajamailla. ITE-taiteen etsintöihin Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Liisa Heikkilä-Palo kutsui hänet heti alkuvaiheissa 1990-luvun lopulla. Kameransa kanssa Pirtola lähti kiertelemään sivistysliiton kokoamien ”ilmiantojen” perään. Vuosien varrella kartoitushankkeet seurasivat toistaan, ja videofilmejä kertyi satoja tunteja. Sadat itseoppineet taiteilijat tulivat Pirtolan tuttaviksi ja Pirtola saavutti heidän luottamuksensa ja kunnioituksensa.

Erkki Pirtola kirjoitti ITE-taiteesta kaikkiin MSL:n vuosijulkaisuihin ja muihinkin kirjoihin, osallistui näyttelyihin ja kiersi luennoimassa ja esittelemässä filmejään Suomessa ja ulkomailla. Hän toi ITE-taidetta tunnetuksi myös televisiossa ATV-kanavalla. Pirtola osallistui opintomatkoille outsider-taiteen eurooppalaisiin kohteisiin, ja näiltäkin reissuilta syntyi ATV:hen omintakeisella tyylillä tehtyjä suuren suosion saavuttaneita filmejä.

Pirtolan työ monipuolisena taidevaikuttajana, kirjoittajana, kriitikkona ja ITE-taiteen dokumentoijana palkittiin mm. Vuoden Kiila -palkinnolla, Eskon puumerkillä ja kuvataiteen valtionpalkinnolla. Taiteilijaeläke Pirtolalle myönnettiin vuonna 2013.

Kiitos kaikesta! Hyvää matkaa Erkki!

Comments are closed.