Sivustolla esiteltävien taiteilijoiden tuotantoa on esitelty ITE-taiteen näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2001 alkaen.

Luokkanen, Viljo

(1938), Riihimäki

Lapissa syntynyt Viljo Luokkanen teki päivätyönsä Ruotsissa sorvarina ja takomaseppänä. Eläkepäivikseen hän palasi kotimaahan ja asettui asumaan Riihimäelle. Mies on kaiken ikäänsä ollut kätevä ja aikaansaapa käsistään. Taitavan tekijän töille on löytynyt aina ostajia ja haluajia, mutta vasta eläkkeelle jäännin jälkeen vaimo – miehestään salaa – ilmoitti hänet mukaan taidenäyttelyihin.

Luokkasten talo sijaitsee kaupungin laidalla lähellä metsänrajaa. Ympärillä on suuri puutarha, joka on täynnä gorilloita, karhuja, jäniksiä, pingviinejä, kurkia, pöllöjä… Pihaverstaassa kevät on kiireisintä aikaa, kun pimeän talven jälkeen isännällä on into täyttää ympäristönsä uudella elämällä.

Viljo Luokkasen käsissä syntyvät miestä itseään suuremmat eläinveistokset, mutta myös kymmenet erilaiset pikkulintujen lajit, jotka saavat koristuksekseen herkän värityksen. Taiteilija veistää myös ihmishahmoja kuvaten niissä erilaisia töitä ja harrastuksia, kuten tientekoa, metsätöitä, siivousta, kalastusta, musisointia. Monesti veistoksiin tulee vangituksi myös naapureiden ja työkavereiden piirteet.

Teksti: Raija Kallioinen Kuvat: Mari Jalkanen

© Maaseudun Sivistysliitto