Ilmaisu

ITE-taide on naurun kyllästämä taidemuoto. Se on usein humoristista tyylistä sisältöön. ITE-taiteilijat suhtautuvat teostensa tekemiseen kunnianhimoisesti ja vakavissaan, mutta luovat hersyvän hauskoja teoksia. ITE-taiteessa yhdistyvät ilmaisun osin tahaton komiikka ja monille teoksille ominainen pilakuvan logiikka sekä visuaaliset vitsit.

ITE-taiteilijat yhdistelevät vapaasti elementtejä eri traditioista ja myös populaarikulttuurin kuvastosta. Koska nykykansantaide ei pohjaudu korkeataiteen käytäntöjen hallintaan, vaan kansanomaiseen estetiikkaan, nykykansantaiteilijat saattavat käyttää sellaisia ilmaisukeinoja, aihevalintoja ja yhdistelmiä, joita korkeataide karttaa tai lähestyy vain ironisesti. Näin nykykansantaiteen teokset toisaalta hätkähdyttävät erikoisilla yhdistelmillään, mutta toisaalta vaikuttavat hämmentävän tutuilta.

Suomalaisen nykykansantaiteen juuret ovat maaseutukulttuurissa, jossa arvostetaan kädentaitoja, säästäväisyyttä ja omavaraisuutta. Usein ITE-taiteilijoiden tavoitteena on tehdä jostakin halvasta ja hyödyttömästä hienoa ja arvokasta. Yksi ITE-taiteen kiehtovimpia ulottuvuuksia on se, miten taiteilija ratkaisee epätavallisten materiaalien ilmaisulle asettamat haasteet. Ensivaikutelma nykykansantaiteen teoksia tarkastellessa saattaa olla karkea ja lapsenomainen, mutta käytettyyn toteutustekniikkaan suhteutettuna paljastuu ilmaisun taidokkuus. Betonilta on turha odottaa kipsivalun herkkyyttä, eikä hernekeittotölkkien peltiä ole tarkoitettu ensisijaisesti kuvanveistoon.

Voittaakseen materiaalin, tekniikan ja paikan haasteet nykykansantaiteilija joutuu toisinaan tekemään tyylillisiä kompromisseja. Osista ei esimerkiksi voi tehdä niin siroja ja hentoja kuin haluaisi, tai teosta on mahdotonta toteuttaa niin monumentaalisena kuin se aiheensa puolesta ansaitsisi. Materiaalin työstäminen varsinkin puutteellisilla työvälineillä voi olla vaikeaa, joten on pakko tehdä pelkistyksiä ja keskittyä vain kaikkein olennaisimpaan. Myös idean välittämisen kannalta on tehokasta karsia kaikki ylimääräinen pois.

ITE-taiteen ilmaisun siloittelematon ”raakuus” viestii omaperäisyydestä ja ilmaisukyvystä, siitä alkuvoimaisesta luovuudesta, jota korkeataide outsider-taiteen muodoilta suorastaan kadehtii.

Teksti: Taiteen tohtori Minna Haveri

Ensio Tuppuraisen teos Ollakko vai eikö olla. Kuva: Veli Granö.