Aiheet

ITE-taiteilijat tahtovat paitsi ilahduttaa taiteellaan, myös herättää ajatuksia.

Teoksissa esiintyy paljon yhteiskunnallisia, poliittisia, uskonnollisia ja elämänkatsomuksellisia kannanottoja, yleensä hersyvällä huumorilla kevennettyinä. Myös monenlaiset kertomukset, sadut, laulut ja sanonnat sekä muistot ovat saaneet toteutuksensa suomalaisessa nykykansantaiteessa.

Omaelämäkerrallisuus ja paikallishistoria nivoutuvat teoksissa usein yhteen. ITE-taiteen teoksissa piilee maaseudun muisti, sillä useat tekijät esittelevät taiteensa avulla mennyttä maaseutua perinteisine työtapoineen. Taustalla on entisaikojen ihannointi, vanhat työtavat, huvit ja koko elämäntyyli. Teosten aiheet voivat kummuta lapsuuden muistoista tai edustaa perinteiseksi koettua maaseutukuvastoa.

Julkisuuden henkilöitä esittävä nykykansantaide tarjoaa pysäytyskuvia tiedotusvälineiden mediavirrasta. Monet ikuistetut julkkikset ovat teosten tekijöille todellisia idoleita, jotka parhaimmillaan symboloivat kansallistunnetta sekä edustavat huomattavia saavutuksia kulttuurin, politiikan tai urheilun alueella. Julkisuuden henkilöiden kuvaaminen mahdollistaa erityisen yhteyden tekijän ja teosten yleisön välille. Henkilöhahmon tunnistaminen antaa tarkastelijalle oivaltamisen ilon ja todistaa samalla tekijän kyvystä ”tehdä näköistä”.

Maaseutumaisemaan sopivat hevonen ja lehmä ovat vahvasti edustettuina pihojen veistoskavalkadeissa. Metsäneläimistä erityisen suosittuja ovat karhu, joka veistyy luontevimmin puusta, ja hirvi, joka toteutetaan värinsä ja muotonsa vuoksi usein betonista. Näiden suurien ja näyttävien eläinten lisäksi erilaiset lintuaiheet, varsinkin kurjet ja metsot, ovat hyvin yleisiä. Suomalaisen koti- ja metsäneläimistön rinnalla ITE-teoksissa esiintyy eksoottisia villieläimiä jääkarhuista panttereihin.

Teksti: Taiteen tohtori Minna Haveri

Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Kalliolan puupääkansa kapinoi auktoriteettejä vastaan. Kuva: Veli Granö.