Väinö Ylenin taidekoti kansainvälisessä esittelyssä

Väinö Ylenin kotimuseo
Kodisjoentie 1535, Kodisjoki (Rauma).
Kesän 2019 näyttely avoinna 29.6.-4.8. ke, to, la, su klo 12-16.
Pitsiviikolla joka päivä ja muulloin sopimuksen mukaan.

Satakunnassa tunnettu Väinö Ylenin taidekoti on päässyt hollantilaisen Henk van Esin kansainvälisen Outsider Environments Europe -blogisivun esittelyyn. Sivusto on laajin ja kattavin itseoppineiden taiteilijoiden taideympäristöjä esittelevä blogi Euroopassa.

Maanviljelijä, muurari Väinö Ylen (1908-2000) alkoi eläkkeelle jäätyään opetella kuvanveistoa ja viehtyi betoniin. Hän loi noin 500 naiivstista ihmis- ja eläinhahmoa, joista osa on nähtävillä Ylenin kotimuseossa Rauman Kodisjoella.

Veistosten vire on leikkimielinen ja huumorin sävyttämä. Niissä näkyy entisajan työtapoja, maaseudun arjen elämää ja raamatullisia aiheita. Sanomalehdistä tarkasti aikaansa seuranneen Ylenin veistoksissa näkyvät myös maailman tapahtumat, politiikan ja urheilun aiheet. Jutun kuvitukseksi valittu Helsingin ETYK-huippukokousta 1975 esittävä veistos sopii mainiosti nyt Suomen EU-puheenjohtajakauden kuvitukseksi.

Väinö ja Hilma Ylenin koti toimii nykyisin kotimuseona. Sisutus on pidetty alkuperäisenä.

LINKKEJÄ

Taidekoti Ylen
Maaseudun Tulevaisuus 9.7.2018
Turun Sanomat 5.6.2006
Matkalla kotimaassa
YouTubessa Laitilan Television videot, osa 1 ja osa 2

Nordic Outsider Craft -näyttelykiertue tervehtii satujen saarta

Jahérna! – Nordic Outsider Craft
Safnasafnið-museum, Akureyri, Islanti

13.7.–8.9.2019

Parisataa kiloa kierrätysmateriaalista tehtyä massiivineuletta,  ornamentillisia mobiileja höystettynä Isontalon Antin kohtalolla. Nordic Outsider Craft näyttää mitä tapahtuu, kun käsityö ei pysy kuosissaan, vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat. Nordic Outsider Craft puolustaa pehmeitä arvoja taiteessa ja julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, luovuuden vapautta ja yhdenvertaisuutta.

K.H.Renlundin museon ja islantilaisen Safnasafnið-museon tuottama pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevä näyttely avautuu Safnasafnið-museossa Akureyrissa 13.7. ja kestää 8.9.2019 saakka.

Kaikki Pohjoismaat kiertävä näyttely nähtiin Suomen käsityön museossa viime vuonna. Pienempänä kokonaisuutena se on ollut esillä jo Tanskassa ja Ruotsissa. Islannin jälkeen näyttely siirtyy vielä Norjaan, päätyen lopuksi K.H.Renlundin museoon Kokkolaan keväällä 2020. Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Lue näyttelyn tiedote täältä.

Kiertueen seuraavat näyttelyt:
Galleri NordNorge, Harstad, Norja / 29.11.2019–10.1.2020
K.H.Renlundin museo, Kokkola / 13.2.–5.4.2020

Tarinaa tuohesta

ITE-taiteen ystävien kesälukemistoon kaksi mukavaa kirjasuositusta!

Anne Heleniuksen kirja Tuohimestari kertoo asikkalalaisesta tuohitaituri Erkki Pekkarisesta, joka 70 vuoden ajan on tehnyt tuohesta lähes mitä vain. ITE-taiteen näyttelyissä on esitelty mm. tuohinen Metsäkansan juhlapuku ja maailman suurin tuohivirsupari. Kotipihaa vuosikaudet komistanut viisimetrinen Tuohiukko on nykyisin nähtävissä hotelli Tallukan pihapiirissä. Kirjassa käydään läpi Pekkarisen vaiherikas elämäntarina. Tuohimestari myös opastaa materiaalin hankinnassa, käsittelyssä ja punonnassa.

Arkkiatri Risto Pelkosen pienet tuohihahmot ovat kiertäneet useissa ITE-taiteen näyttelyissä ulkomaita myöten ja seikkailleet jo aiemminkin kirjassa. Metsäkustannuksen julkaisema kirja Kohtalon voimaa – elämää Tuohelassa jatkaa tuohikansan ilmeikkäiden hahmojen kohtaloiden kuvausta.

Satakuntaan haetaan ITE-taiteen kartoittajaa

Millaista ITE-taidetta Satakunnasta löytyy? Olisitko juuri sinä sopiva kartoittajaksi? Tai hakisitteko parivaljakkona kimpassa osa-aikaiseen tehtävään?

Maaseudun Sivistysliitto on saanut satakuntalaisilta Leader-yhdistyksiltä rahoitusta syksyllä 2019 käynnistettävään ITE-taiteen kartoitushankkeeseen.

Tutustu hankesuunnitelmaan ja työpaikkailmoitukseen Maaseudun Sivistysliiton sivulla. Hakuaikaa on 20.8.2019 saakka.

Ilmiantoja – Wanted ITE, Kokkola

ITE-museo
20.6.–27.10.2019

Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Ti-su 11–16, to 11–18, ma suljettu

ITE-museon kesänäyttely kertoo ITE-taiteen tarinan

ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Sen ensiesittelystä tulee kuluneeksi ensi vuonna 20 vuotta. Tässä välissä on hyvä palata ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsoa mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Tarinan kertoo vastikään avattu ITE-museon kesänäyttely Ilmiantoja – Wanted ITE.

Näyttelyn tiedote.

Kulttuurilahjan keräys Raimo Flinkin ITE-taidepuisto -kirjaan

ITE-taiteilija Raimo Flink täyttää 80 vuotta kesällä 2020. Tuolloin hän järjestää Lempäälässä sijaitsevan ITE-taidepuistonsa avajaiset yleisölle, ja tavoitteena on saada valmiiksi myös kirja. Flinkin kehittämästä niksibetonista on taideteoksia muuallakin kuin hänen omassa puistossaan, ja kirja esittelee näitä töitä kautta Suomen.

Kirjan painatukseen ja puiston rakentamiseen on käynnissä Kansan Sivistysrahaston kautta Kulttuurilahjan keräys. Siihen on mahdollista osallistua pienellä tai suuremmallakin summalla. Tavoitteena on saada kokoon yhteensä 13.000 euroa. Keräys kestää 22.9.2019 saakka.

Tästä pääset Kulttuurilahjan keräykseen. Ja tästä löydät lisätietoa Raimo Flinkin puistosta: www.ekoinfo.fi.

ITE-taiteen ilta Pietarissa

Ti 18.6.2019 klo 19
Suomen Pietarin instituutti, Bolshaja Konjushennaja ulitsa 8, 3. kerros.

ITE-taiteen ilta Suomen Pietarin instituutilla. Nykykansantaiteesta väitellyt tutkija Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies kertovat ITE-taiteen luonteesta sekä esittelevät kiinnostavimpia ITE-ympäristöjä. Luennon jälkeen ohjaaja Klas Fransberg esittelee dokumenttielokuvansa Edvinin Polku (2010). Elokuva kertoo vaasalaisen Edvin Hevonkosken taiteesta, ja siinä kuullaan myös Erkki Pirtolan mietteitä Hevonkosken tuotannosta. Lue lisää.

Taistelevat metsot juhlisti Eini Saukkosen 90-vuotispäivää

Parikkalalainen Eini Saukkonen on tullut tunnetuksi komeista lasimosaiikein päällystämistään lintuveistoksista. Museoiden näyttelyissä ovat vierailleet mm. kotipihan uljas riikinkukko ja teräväsilmäinen pöllö. Metsän laidassa sulkiaan pörhistävä kukko ei lähde reissuun – se on valettu paikoilleen hievahtamattoman tiukasti.

Eini Saukkonen täytti 90 vuotta kesäkuussa 2019. Tähtäimekseen hän asetti, että juhlinnan yhteydessä paljastetaan viime talven aherruksen tulos, Taistelevat metsot. Syntymäpäivälahjaksi itselle valmistunut teoskokonaisuus on nyt valmis ja komistaa taiteilijan kotipihaa.

Eini Saukkosen suuritöisestä, monia vaiheita sisältävästä tekniikasta saa välähdyksen tästä videosta. ”Mie taijan jättää kaiken rimpun rampun tekemisen ja tehä näitä isoja töitä.” Miltä valmis teos näyttää asemissaan kotipihalla? Katso video!

Lämpimät onnittelut ITE-taiteen ikinuorelle Grand Ladylle koko ITE-yhteisömme puolesta!

Alpon Savannin kesä 2019

Alpon Savanni
Sarantie 692, Nummijärvi, Kauhajoki

Mitä moninaisinta toimintaa on tänä kesänä tulossa Alpon Savannilla Kauhajoella. On villiyrttikurssia, talkoita, ITE-työpajaa, elokuvia, pop up -kahvilaa. Jos on vielä käymättä tämä ihmeellinen patsaspuisto, tänä kesänä kannattaa mennä. Seuraa tarkemmin tapahtumia Alpon savannin facebook-sivulta.

Nordic Outsider Craft -näyttelykiertue rantautuu Ruotsiin

25.5.–15.6.2019
Aguélimuséet
Vasagatan 17, Sala, Ruotsi

Nordic Outsider Craft rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

Näemme, mitä tapahtuu, kun käsityö ei pysy kuosissaan, vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat. Teosten tekniikat ulottuvat pehmeästä tekstiilikäsityöstä keramiikkaan ja puunveistoon.

Nordic Outsider Craft -näyttelykiertueen kolmas näyttely toteutuu Aguélimuséetissa Salassa Ruotsissa 25.5.–15.6.2019. Aiemmin näyttely on nähty jo Suomessa ja Tanskassa, ja kiertue jatkuu vielä Salan jälkeenkin. Näyttelyssä on teoksia yhteensä 22 taiteilijalta kaikista Pohjoismaista. Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Lue näyttelyn tiedote täältä.

Kuudes Karhufestivaali Ilomantsissa

15.–17.8.2019
www.karhufestivaali.fi

Moottorisahoin käytävä veistokilpailu haastaa tänä vuonna osallistujat vaativan aiheen ääreen, kuvaamaan karhua liikkeessä ja vauhdissa. Teemana on GoBearGo, suomeksi pilke silmäkulmassa KouKarhuKou. Karhufestivaalit järjestetään Ilomantsissa torstaista lauantaihin 15.–17.8.2019. Kilpailijoita on Suomesta, Venäjältä, Virosta ja USA:sta yhteensä 30.

Karhunveiston kaksipäiväinen mestaruuskilpailu käydään torstaina ja perjantaina. Lauantaina tapahtuma huipentuu pikaveistokisaan.

Karhufestivaali, Ilomantsi 2015. Kuva maakaista.fi Antero Lehikoinen, Mari Voutilainen.

Karhufestivaali, Ilomantsi 2015. Kuva maakaista.fi Antero Lehikoinen, Mari Voutilainen.

© Maaseudun Sivistysliitto