Risto Pelkosen kaarnaiset pienoisveistokset ilahduttavat sairaalan arjessa

Elämää Tuohelassa 31.10.2019–18.8.2020
NOMAD-taideboxissa arkkiatri Risto Pelkosen pienoisveistoksia
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan laboratorion aula
Mariankatu 16–20, Kokkola

Arkkiatri Risto Pelkosen Elämää Tuohelassa -näyttely avaa Kokkolassa uuden konseptin, NOMAD-taideboxit. Helposti liikuteltavien vitriinien avulla voi taidenäyttelyjä viedä ihmisten arjen keskelle. Boxinäyttelyn voi toteuttaa myös suljettuihin laitoksiin tai paikkoihin, joissa ihmisillä ei ole kosketusta taiteeseen tai elämyksiin. Elämää Tuohelassa -näyttely koostuu Risto Pelkosen viehättävien kaarnahahmojen pienoismaailmasta.

Uutisvälähdys kaarnaveistosten näyttelyn avajaisista YLE Pohjanmaan sivuilla. Lisätietoa ja kuvia löytyy hankkeen toteuttajan K.H.Renlundin museon kotisivulta. Taide boxissa -hanketta voi seurata myös Instagramissa tilillä @khrmtaideboxissa.

 

Satakunnan ITE-taidetta some-kanavilla

ITE Satakunnassa -hankkeen taiteilijalöytöjä

Tervetuloa seuraamaan juuri avattua Facebook-sivua ITE Satakunnassa. Jo nyt sieltä löytyy kuvia ja tarinoita alueen ITE-taiteilijoista, ja lisää täydentyy.

Instagramissa Satakunnan ITE-taiteen kuvastoa päivitetään jo entuudestaan olemassa olleeseen profiiliin @ITE-taide.

Videoita ilmestyy YouTuben ITE Satakunnassa -soittolistalle. Kanavan on avannut komeasti Veli Granön video porilaisesta Ullakaisa Kaarlelasta, joka kertoo kirjontateostensa koskettavista ja syvällisistä taustoista.

Jos tunnet Satakunnan alueelta omaperäisiä, itseoppineita nykykansantaiteilijoita tai olet itse sellainen, ilmoita tiedot Maaseudun Sivistysliittoon:
•Veli Granö, veli.grano@msl.fi, puh. 040 626 2251
•Elina Vuorimies, elina.vuorimies@msl.fi, puh. 040 626 6271

 

Folkkimökki Tuomaan markkinoilla Helsingissä

Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin ja kaunein ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Viikon ajan 6.–12.12. mukana on ”Folkkimökki”, jossa pääset tutustumaan ITE-taiteeseen ja nykykansanmusiikkiin. Voit ostaa karhunveiston suomenmestarin, nurmijärveläisen Markku Tuomisen eläinveistoksia, kohdata Sarkolan kylästä Nokialta saapuvien Paula Huhtasen ja Pirjo Kainun taide- ja tunnelmatilan tai hankkia lippuja vaikkapa Etnogaalaan. Jo toista vuotta ProLocalis ja Maaseudun Sivistysliitto tuovat ITE-taidetta esittelevän mökin osaksi Suomen suurimpia markkinoita. Lue lisää.

Puunveistäjä Markku Tuomisen esittely täällä.
ITE-taiteilija Paula Huhtasen kotisivu täällä ja video Art of doing täällä.

R.I.P. Roger Cardinal

Suru-uutinen kansainvälisistä yhteistyön verkostoistamme tavoitti meidät pyhäinpäivän tienoilla. Outsider-taiteen hyväksi arvokkaan elämäntyön tehnyt brittiläinen taidehistorioitsija, näkemyksellinen kirjoittaja ja arvostettu luennoitsija Roger Cardinal nukkui pois 1.11.2019 iältään 79-vuotiaana.

Roger Cardinal kirjoitti vuonna 1972 klassikoksi nousseen Outsider Art -teoksen, jonka aihepiiriin lukeutuivat historiallinen mielisairaalataide, art brut -taide ja nykykansantaiteilijoiden teosympäristöt. Teoksen myötä outsider-taiteen käsite levisi art brut’n englanninkieliseksi mutta sitä laaja-alaisemmaksi vastineeksi.

Roger Cardinal kävi myös Suomessa tutustumassa ITE-taiteeseen ja luennoimassa tapahtumissamme. Viisailla näkemyksillään hän antoi hienovaraista opastustaan ja myös arvovaltaista tukeaan ITE-taidekentän toimijoille.

Kuvia Roger Cardinalista ystävien ympäröimänä löytyy ITE-taiteen Facebook-sivulta. Uutisen kuva: John Maizels.

 

Satakunnan ITE-taiteilijoista pyydetään vinkkejä

Satakunnassa alkoi ITE-taiteen kartoitushanke. Asukkaita haastetaan ITE-taiteilijoiden etsintään!

ITE-taide on usein tekijöidensä arjen keskelle kätkeytyvää. Siksi etsinnässä tarvitaan yleisön apua tekijöiden löytämiseksi. Satakunnan omaperäisistä itseoppineista taiteentekijöistä voi nyt kuka tahansa antaa vinkkejä hankkeen kartoittajille:
Veli Granö, puh. 040 626 2251, veli.grano@msl.fi
Elina Vuorimies, puh. 040 626 6271, elina.vuorimies@msl.fi

Kartoituksessa koottavat tiedot luetteloidaan, osaa taiteilijoista käydään haastattelemassa ja kuvaamassa ja heidän taidettaan esitellään some-kanavilla, tietoverkossa ja myös kartan muodossa. Tavoitteena on saada muutamia taidekohteita myös avoimeksi yleisölle ja mukaan Satakunnan matkailupalveluihin.

ITE Satakunnassa -kartoitushankkeen toteuttajana on Maaseudun Sivistysliitto. EU:n maaseuturahaston hankerahoitusta ovat myöntäneet neljä alueella toimivaa Leader-yhdistystä, Aktiivinen Pohjois-Satakunta, Karhuseutu, Ravakka ja Joutsenten reitti.

Vuosi 2020 on ITE-taiteen esittelemisen 20-vuotisjuhlavuosi, johon sisältyy runsas kattaus erilaista toimintaa ympäri maata. Satakunnan ITE-taide on osa tätä juhlahumua.

Koordinaattorin paikka avoinna: ITE-taiteen hanke alkaa Hämeessä

Millaista ITE-taidetta löytyy Hämeestä? Miten ITE-taiteen ympäristöjä ja kohteita voisi entistä paremmin hyödyntää matkailussa?

Maaseudun Sivistysliitto etsii koordinaattoria ITE-taiteen hankkeeseen Kanta- ja Päijät-Hämeeseen. Hankkeessa kartoitetaan alueen ITE-taidetta ja tuodaan sitä monenlaisin tavoin esiin. Erityisenä painotuksena on yhteistyö matkailualan kanssa, jotta yleisölle avoimia taideympäristöjä ja -kohteita saataisiin entistä paremmin matkailijoiden tietoon. Työ ajoittuu vuosille 2020-2021, yhteensä 18 kuukautta. Hakuaikaa on 24.10.2019 saakka. Hakuilmoitus ja hankkeen suunnitelma. Hanketta toteutetaan EU:n maaseuturahoituksella, jonka on myöntänyt Hämeen ELY-keskus.

© Maaseudun Sivistysliitto