Egenland vie seikkailulle toisenlaiseen Suomeen

Ylen Egenland esittelee erikoisia kohteita ”toisenlaisesta Suomesta”. Ja mikä parasta, ohjelmat ovat lähetyksen jälkeen katsottavissa Yle Areenassa. Uudella tuotantokaudella on aiheiden joukossa monta mielenkiintoista ITE-taiteen kohdetta.

egenland-itenetJakso 3 vierailee Matti Järvenpään huikeassa Rautapuistossa Hämeenkyrössä.

Jaksossa 4 pärisevät sahat, kun tutustutaan karhunveistäjien mestaruuskilpailuun Ilomantsissa. Viehättävä retkikohde on Kerimäellä Hytermän saari, josta löytyvät ”Romu-Heikin” rakennelmat.

Jakso 8 vie Kauhajoelle Alpo Koivumäen villien veistosten maailmaana Alpon Savannille.

ITE-kirjoja ladattavissa netistä

ITE-kannet

Maaseudun Sivistysliiton kahden loppusuoralla olevan ITE-taiteen hankkeen julkaisut ovat ladattavissa MSL:n arkistosivulta.

ITE teossa esittelee Pirkanmaan ITE-taidetta ja tuulahduksia kansainvälisistä outsider-taideympäristöistä. ITE Saimaalla kertoo eteläsavolaisesta nykykansantaiteesta ja valottaa 20 vuotta kestänyttä ITE-taiteen kartoitustyötä.

ITE-videoita Pirkanmaalta englanniksi

Kolmen pirkanmaalaisen ITE-taiteilijan esittelyvideot on julkaistu englanninkielisin tekstityksin.

Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hankkeessa toteutettiin käännökset videoihin, joissa aiheina ovat Matti Järvenpään Rautapuisto Hämeenkyrössä, lempääläläisen Raimo Flinkin kehittämä Niksibetoni sekä ITE-taiteilijaksi itsensä luokitteleva tamperelainen rokkari ja kuvataiteilija Mara Balls.

Videoiden jakaminen ulkomaalaisille ystäville käy nyt kätevästi! Videot Iron Park, Fabriconcrete ja Mara Balls löytyvät YouTubesta ITE Pirkanmaalla -soittolistalta.

Tekstitykset: Kirsti Nurmela-Knox.

enkkutekstit-rautapuisto-itenet

Kulttuuriykkösessä keskustelu ITE taiteen merkityksestä

Mikä merkitys ITE-taiteella on taide-elämässä ja ihmisille? Kuuntele Yle Areenasta, mitä aiheesta pohtivat galleristi Veikko Halmetoja, toimittaja Hannamari Hoikkala, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja arkkiatri Risto Pelkonen.

”Kaikissa meissä on luovuutta ja jonnekin se täytyy purkaa!”, sanoo arkkiatri Pelkonen. Hänen mielestään ITE-taiteessa on vapautta, omat rajat ovat omissa käsissä.

Kulttuuriykkösen suora lähetys 20.11.2018, juontajana Pia-Maria Lehtola.

kulttuuriykkonen

 

Eteläsasavolainen ITE-luovuus kumpuaa metsistä

ITE Saimaalla -kirjan julkistus
Timo Teittisen pop up -näyttely

1.12.2018 klo 12
Aseman Taidelaituri, Punkaharju

ITE Saimaalla -kirjan kansi

ITE Saimaalla -kirja vie Etelä-Savon kansanluovuuden lähteille. Nuo lähteet löytyvät Savossa yhä metsästä, eivät hypermarkettien pihoilta tai digimaailmasta. Maaseudun Sivistysliiton 20-vuotisen ITE-taiteen kartoitustyön jatkumona esitellään nyt eteläsavolaisia oman tiensä kulkijoita, jotka ovat Itse Tehneet Elämänsä.

Kirjan julkistamisjuhlaa vietetään Punkaharjulla Aseman Taidelaiturilla lauantaina 1.12.2018 klo 12.00 metsämuseo Luston Joulupuun päivän yhteydessä.

Timo Teittinen

Timo Teittisen puuveistoksia

Taidelaiturille toteutetaan julkistamisjuhla yhteyteen juvalaisen puunveistäjän Timo Teittisen veistosten pop up -näyttely.

Julkaisu kuuluu Maaseudun Sivistysliiton toteuttamaan ITE-taiteen esittelyhankkeeseen (2018-2019), jota on toteutettu Etelä-Savossa Leader Piällysmiehen ja Rajupusu Leaderin rahoittamana.

Kissoja, piruja ja enkeleitä

Enni Idin maalauksia ITE-kokoelmasta

10.11.2018-1.2.2019
Pertin Valinnan galleria
Aleksis Kiven katu 48, Helsinki
Avoinna ti–pe 12–18 ja la 10–16

enni id_pertin valinta
Padasjokelainen Enni Id (1904–1992) rakensi omaa maailmaansa maalaten. Hänen mielikuvitustaan innoittivat esimerkiksi kissat, kukat, kansanperinne ja mennyt maailma. Ennin sanoin: ”Minulla on sen verran hulluutta, että minä panen silmän kiinni ja minä kahtelen ja minä näen. Sitte minä otan jotain, mitä minä olen joskus nähny, ja sielt tulee väritki.”

Näyttely on koottu ITE-museosta Maaseudun Sivistysliiton ITE-kokoelmasta. Töitä on lainassa myös Enni Idin taiteilijakodista Padasjoelta.

ITE-museo esittäytyy

Taidemuseopäivät Tampereella
10.-11.10.2018

ITE-museo on mukana Taidemuseopäivillä esittelemässä toiminta-ajatustaan. ITE-museo on Maaseudun Sivistysliiton ja Kokkolassa toimivan K.H.Renlundin yhteistyön muoto. MSL etsii ja dokumentoi kartoitushankkeissaan uusia ITE-taiteilijoita, KHRM pitää huolta ITE-taidekokoelmasta ja sen teoslainoista. Yhteistyössä esitellään ITE-taidetta monin tavoin kotimaassa ja kansainvälisissä yhteyksissä.

Vuonna 2020 ITE-museo viettää juhlavuotta: ensimmäisestä, Kaustisella järjestetystä ITE-taiteen näyttelystä tulee tuolloin kuluneeksi 20 vuotta!

Iloa raudasta, Sastamala

Tuomo Rantasen näyttely
2.–31.10.2018 ma–to 10–19, pe 10–16, la 9–14
Sastamalan pääkirjasto, Sillankorvankatu 1

tuomo rantanenVuodesta 1995 taidetta hitsaamalla ja rautaa kuumentamatta taivuttamalla tehneen Tuomo ”Tumppi” Rantasen (s.1963) tekemisen tahtia ei näytä pysäyttävän mikään, ei edes alle nelikymppisenä eläkkeelle johtanut sairaus. Taiteen tekemisellä hän kuntouttaa itseään sekä fyysisesti että henkisesti. Teosten kokonaismäärä on huimaava. ITE Pirkanmaalla -blogista voit lukea Tuomo Rantasen esittelyn. Videolla Rantanen esittelee Erkki Pirtolalle omistamaansa teosta.

ITE-taide tutuksi -tapahtuma

Iloa raudasta -näyttelyn avajaisissa 2.10. klo 17.30–19 Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen kertoo ITE-taiteen ilmiöstä ja tämän päivän tilanteesta. Musiikista tilaisuudessa vastaa muusikko Jukka Nousiainen.

ITE-kokoelman lahjoitusta juhlitaan päiväkahveilla Kokkolassa

Kaarina Staudinger-Loppukaarteen teoslahjoituksen vastaanotto
Keskiviikkona 10.10.2018 klo 11–13
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39, Kokkola

päiväkahvit_Staudinger-Loppukaarre_ITE-taide_ITE-kokoelma

ITE-taiteen kokoelma karttuu Kaarina Staudinger-Loppukaarteen (1911–2013) teoksilla. Mystikoiden, visionäärien tai meediotaiteilijoiden joukkoon kuulunut taiteilija on esitelty lukuisissa näyttelyissä myös ITE-taiteen yhteydessä. Lahjoitus koostuu 20 akvarellityöstä. Kokonaisuudessa painottuu 1980-luku, jolloin taiteilija oli luomisvoimaisimmillaan. Maaseudun Sivistysliiton omistama ITE-kokoelma on deponoitu Kokkolaan K.H.Renlundin museoon, joka huolehtii teoksista ja teoslainoista.

Teoslahjoituksen merkeissä museo tarjoaa päiväkahvit Roosin talolla (Pitkänsillankatu 39). Tuolloin kaikilla on mahdollisuus tulla katsomaan lahjoitettuja teoksia ja keskustelemaan lahjoittajien kanssa. Jorma Staudinger pitää myös pienen esityksen taiteilijasta.

Teokset ovat Leena ja Jorma Staudingerin yksityiskokoelmasta. Lahjoittavat valitsivat lahjoituspäiväksi taiteilijan 107-vuotissyntymäpäivän. Kaarina Staudinger-Loppukaarre kuoli 102-vuotiaana vuonna 2013, ja hän maalasi elämänsä loppuun asti. Staudinger-Loppukaarteen soolonäyttely järjestettiin vuosien 2012–2013 vaihteessa K.H.Renlundin museossa.

Lue lahjoitusuutinen ja taiteilijan esittely. Erkki Pirtolan esittely taiteilijasta ITEnet.fi-sivustolla.

Petri Martikaisen näyttely Näkökulmia

Perniön Kunnantalon Taidekahvila
13.8.–5.9.2018, avoinna ma–pe klo 9–16

cof

Katso lisää täältä.

Kirja Enni Idistä

Julkistamistilaisuus
lauantaina 14.7. klo 14-16 Padasjoella Kellosalmen Siltapuistossa

Enni IdMarja-Terttu Kivirinta on kirjoittanut kirjan itseoppineen taiteilijan Enni Idin elämästä ja taiteesta. Padasjokelainen Enni Id tunnettiin kylällä räväkkänä ja omaperäisenä persoonana. Kirjan runsas kuvitus antaa monipuolisen kuvan Idin taideilmaisusta. Kirjan on julkaissut Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys ry.

Kirjaa on myynnissä 30 euron hintaan Enni Idin mökissä Padasjoella. Muita myyntipaikkoja ovat ainakin Keravan taidemuseo Sinkka, Oulun taidemuseo, Serlachius Museot Mäntässä ja Naivistit Iittalassa -näyttely.

Enni Idin mökki
Osoite: Kellosalmentie 580 Padasjoki
Avoinna yleisölle 12.8.2018 saakka sunnuntiasin klo 12-15
Pääsymaksu 5 €
Näyttöjä sovittavissa muulloin: Pirjo Rinne, puh. 040 595 3445

Enni Idin taiteilijaesittely ITEnetissä.

Enni Idin taiteilijakoti Facebookissa.

© Maaseudun Sivistysliitto