ITE-taiteilija Alpo Koivumäki Mäntän kuvataideviikoille

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki on yksi 47 taiteilijasta tai taiteilijaryhmästä, joka on kutsuttu Mäntän kuvataideviikoille 2020.

Kuraattori Anna Ruthin kokoaman näyttelyn teemana on Erehtyminen / To Err Is Human. Näyttely on avoinna 14.6.–31.8.2020.

Koivumäki on aiemmin työskennellyt Mäntässä Serlachius-residenssissä vuonna 2015. Maaseudun Sivistysliitto sai tuolloin mahdollisuuden toteuttaa kaksiviikkoisen ryhmäresidenssin jakson, ja yhdessä ITE-museon kanssa tilaisuus tarjottiin viidelle ”ITE-miehelle”. Oman taiteenteon lisäksi jaksoon sisältyi pop up -näyttely ja tutustuminen Mäntän kuvataideviikkoihin, ja Koivumäellä myös taiteilijahaastattelu kansainvälisessä Toisten taide -seminaarissa.

Jo tuolloin Alpo Koivumäki viehättyi Mäntän taideilmapiiriin. Järjestelyistäkin hän antoi arvosanaksi täyden kympin. Viime kesänä 80 vuotta täyttäneen taiteilijan luovuus pulppuaa vahvana edelleen ja osallistumisen mahdollisuus kansainväliseen taideyhteyteen innoittaa mieltä.

 

Lue lisää Mäntän kuvataideviikoista: www.mantankuvataideviikot.fi.

ITE-juhlavuoden näyttelyantia Kokkolassa

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit
ITE-taiteen juhlavuoden kiertueen näyttely
13.2.–26.4.2020 ITE-museo, Kokkola
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft
13.2.–29.3.2020
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Enkeli taivaan ja muita tarinoita
Puolalaisia pienoispuuveistoksia
13.2.2020 alkaen
Kokkolan kaupungintalo

Elämää Tuohelassa
Arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaveistoksia
31.10.2019 – 18.8.2020
Keskipohjanmaan Keskussairaala, Mariankatu 16

Kohtalona luovuus -näyttelyssä ITE-taide kumppaneineen juhlii 20-vuotista yhteistä taivalta. 2000-luvun vaihteessa outsider-taiteen käsiteperhe sai uuden jäsenen, kun suomalainen itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden taide löydettiin ja nimettiin ITE-taiteeksi.

Ensimmäisestä ITE-taiteen näyttelystä Kaustisella on vierähtänyt 20 vuotta. Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoilta meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta. Kuraattoreiden Minna Haverin, Liisa Heikkilä-Palon ja Elina Vuorimiehen käsissä yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Näyttely avaa ITE-juhlavuoden kiertueen, joka jatkuu Kokkolan jälkeen 16.5.–20.9.2020 Oulun taidemuseossa  ja 23.10.2020–7.3.2021 Hämeenlinnan taidemuseossa.

Kevättalven aikana Kokkolassa on nähtävissä myös pohjoismaisen outsider-käsityötaiteen näyttely Pehmeetä touhua.

Lisäksi on kaksi NOMADI-taideboxeihin toteutetua pienoisnäyttelyä: kaupungintalolla on esillä uskonnollisia puolalaisia puuveistoksia ja keskussairaalassa arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaisia pienoisveistoksia.

Lue lisää K.H. Renlundin museon sivuilta.

KOHTALONA LUOVUUS – ITE ja kumppanit

13.2.–26.4.2020 ITE-museo, Kokkola
16.5.–20.9.2020 Oulun taidemuseo
23.10.2020–7.3.2021 Hämeenlinnan taidemuseo

Kohtalona luovuus -näyttelyssä ITE-taide kumppaneineen juhlii 20-vuotista yhteistä taivalta. 2000-luvun vaihteessa outsider-taiteen käsiteperhe sai uuden jäsenen, kun suomalainen itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden taide löydettiin ja nimettiin ITE-taiteeksi.

Ensimmäisestä ITE-taiteen näyttelystä Kaustisella on vierähtänyt 20 vuotta. Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoilta meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta. Kuraattoreiden Minna Haverin, Liisa Heikkilä-Palon ja Elina Vuorimiehen käsissä yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Vuosien aikana ITE-taiteelle on muodostunut oma taidehistoriansa. Sillä vaikka teokset ovat omaäänisiä ja uniikkeja, niiden joukosta on löydettävissä toistuvia teemoja ja tyylipiirteitä. Näyttely osoittaa taideyleisölle reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta itse tehdystä elämästä.

Näyttelykiertue avautuu Kokkolassa K.H. Renlundin museossa / ITE-museossa 13.2.2020. Näyttelykiertueen tiedote.

Samaan aikaan avautuu myös Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft -näyttely.

ITE-taiteella on juhlavuosi 2020

ITE-taiteen esittelyä on tehty vuodesta 2000 alkaen, jolloin Kansantaiteenkeskus ja Maaseudun Sivistysliitto toteuttivat ensimmäisen näyttelyn Kaustisella. Tuolloin myös ilmestyi MSL:n julkaisema kirja Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives (Maahenki 200).

Lue lisää ITE-taiteen synnyn tarinasta ja juhlavuoden taustoista täältä.

Juhlavuonna 2020 on tulossa tapahtumia ja toimintaa kautta Suomen. Seuraa sivuamme www.itenet.fi ja ITE-taiteen Facebookia. Tietoja tapahtumista täydentyy palstoille pitkin vuotta.

MUSEOT JÄRJESTÄVÄT NÄYTTELYITÄ

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -kiertue
Kokkola, K.H.Renlundin museo 13.2.–26.4.2020
Oulun taidemuseo 16.5.–20.9.2020
Hämeenlinnan taidemuseo 23.10.2020–7.3.2021

Wanted ITE -näyttely
Jakobstads museum, Tobaksmakasinet / Pietarsaaren museo, Tupakkamakasiini 28.5.–27.9.2020

TAPAHTUMIA KAIKELLE KANSALLE

Etnogaala
9.1.2020, Tavastia, Helsinki.
Paula Huhtasen ITE-taidetta maailmanmusiikin tapahtumassa. Tallenne Yle Areenassa, katso täältä.

Elämää Tuohelassa, Taideboxi-näyttely
31.10.2019–18.8.2020, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan laboratorion aula, Kokkola. Arkkiatri Risto Pelkosen pienoisveistoksia.

Enkeli taivaan ja muita tarinoita, Taideboxi-näyttely
13.2.2020 alkaen, Kokkolan kaupungintalo. Puolalaisia pienoispuuveistoksia Dallmeiereiden lahjoituskokoelmasta.

Karhu Goes – karhujen kevätretki
4.–7.5.2020, Ilomantsi, Tuupovaara, Eno, Kiihtelysvaara. Moottorisahataiteilija Juha Käkelän veistonäytöksiä.
Seuraa myös Käkelän huikeaa yhden miehen juhlavuoden tempausta Instagramissa, 365 karhua.

Juha Käkelän puuveistosnäyttely
22.5.–27.6.2020 Pertunmaan kunnantalo

ITE Hirveetä! -puistonäyttely
ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, koko kesä. Lue lisää.

Ilo ylimmillään – vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtanen
Ilomantsi, Katri Vala -kulttuurikeskus 4.6.–15.8.2020

ITE-taiteilija Alpo Koivumäki Mäntän kuvataideviikoilla
14.6.-31.8.2020 Mänttä, Erehtyminen / To Err is Human

Iloismi KARHU -työpaja
Paula Huhtanen CityTorpparina Ilomantsissa elokuussa.

Karhufestivaali
13.
–15.8.2020, Ilomantsi. Moottorisahaveiston kilpailu, teemana Vapaa tyyli – Freestyle. www.karhufestivaali.fi

TUTUSTU ITE-PIHAPIIREIHIN

ITE-retkipäivä
kutsuu lauantaina 25.7.2020 kaikkia meitä vierailulle ITE-ympäristöihin.
Poikkea Väinö Ylénin taidekotiin, Alpon Savannille, Enni Idin mökille, Edvininpolulle, Parikkalan Patsaspuistoon… Tai kysy oman kotiseutusi ITE-taiteilijalta, sopiiko tulla katsomaan taidetta. Ota mukaan eväät ja nauti piknik ikimuistoisessa ympäristössä!

IDEOITA ARJEN LUOVUUTEEN

Eläkeliiton ja Maaseudun Sivistysliiton Arjen luovuus -kortit ammentavat ideoita ITE-taiteesta ja jakavat niitä eteenpäin. Jokainen voi tehdä luovia tekoja omassa elämässä ja arjen ympäristöissä – yksin tai yhdessä muiden kanssa. Lataa ilmaiseksi osoitteesta www.arjenluovuus.fi.

ITE-KARTOITUKSET JATKUVAT

Maaseudun Sivistysliiton kaksi vuosikymmentä kestänyt ITE-taiteilijoiden kartoitus jatkuu ja on voimissaan.

ITE Satakunnassa 2019–2020 www.itesatakunnassa.fi
ITE Hämeessä 2019–2021 www.itehameessa.fi
Lisätietoja kartoituksista: raija.kallioinen@kolumbus.fi

www.itenet.fi
on kanavasi ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja tapahtumiin!

Liity Alpon savannin ystäviin!

Alpon savannille on perustettu ystäväyhdistys!

Meitä on paljon, jotka ihailemme Alpo Koivumäen taidetta. Nyt voimme konkretisoida välittämisemme. Liitytään mukaan yhdistykseen! Ohjeet löydät tästä liitteestä.

Onko mielessäsi ideoita, vinkkejä ym. koskien Alpon savannin toimintaa? Niitäkin yhdistys ottaa mielellään vastaan. Kevät- ja kesäaikaan savannilla on tapahtumia, joista yksi on jo tiedossa: Alpon savanni on mukana ITE-taiteen juhlavuoteen kuuluvassa valtakunnallisessa ITE piknik -päivässä lauantaina 25.7. ja kutsuu silloin ystäviään vierailulle. Laita varaus allakkaan!

ITE-taiteilija Paula Huhtanen Etnogaalassa

Etnogaala
Urho Kekkosen katu 4, Helsinki
9.1.2020 klo 18-23

Maailmanmusiikki ja kansantanssi tempaisevat mukaansa Etnogaalaan vuoden ITE-taiteilijan Paula Huhtasen. Huhtasen ”iloismia” hehkuvat teokset ovat kuin ilotulitus ITE-taiteen juhlavuoden alkajaisiksi! Mm. kuvan upea teos Etno, rauha ja rakkaus on nähtävillä tapahtumassa. Myös yksi gaalan palkinnoista on Huhtasen taidetuotantoa.

Etnogaala on torstaina 9.1. Tavastia-klubilla Helsingissä, ja sitä pääsee seuraamaan suorana lähetyksenä Yle Areenasta ja Yle Radio 1:stä. Gaala myös tallennetaan Yle Areenaan, joten sen pääsee näkemään myöhemminkin.

Kolmatta kertaa järjestettävän gaalan pääjärjestäjä on Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) ja mukana on runsaslukuinen verkosto muita tanssin ja musiikin alan toimijoita. ITE-taiteen osuus on toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Katso lisää.

© Maaseudun Sivistysliitto