Ilmiantoja – Wanted ITE -näyttely Kokkolassa

ITE-museo
20.6.–27.10.2019

Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Ti-su 11–16, to 11–18, ma suljettu

Ilmiantoja – Wanted ITE -näyttely on esillä ITE-museossa Kokkolassa 27.10.2019 asti.

ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Näyttelyssä palataan ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsotaan mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Maaseudun Sivistysliiton ja Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen tuottama ITE-projekti vuosina 1997–2000 oli ensimmäinen läpileikkaus maamme visuaalisesta kansantaiteesta. Takapihan taiteilijoita etsittiin ensin lehti-ilmoituksin ja ilmiantokortein, myöhemmin mukaan valjastettiin joukko ”agentteja”. Projektin aikana löydettiin noin 300 itseoppinutta taiteen tekijää. Heidän toimintaansa yhdisti arjen luovuus, joka useimmissa tapauksissa oli merkityksellistä ennen kaikkea heille itselleen. Kartoituksen alun hurmosenergia on dokumentoitu ja luetteloitu. Mikä odottaa tulevaisuuden kartoittajia? Ennustaminen on vaikeaa, mutta kartoitustyön jatkumisesta voi olla varma. Ihmisen luovuutta ei voi pakottaa muotteihin ja vapaa taiteen tekeminen hämmästyttää ja ilahduttaa tulevaisuudessakin. Näyttelyn on kuratoinut K.H.Renlundin museossa työskentelevä ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

TV:stä tuttu Alpon savanni!

YLE Arenan videoklipissä saamme tuoreet terveiset Alpon savannilta Kauhajoelta. Alpo Koivumäen lisäksi haastateltavana on ITE-taiteen äidiksikin kutsuttu Liisa Heikkilä-Palo, joka kertoo miten Maaseudun Sivistysliitto yli kaksikymmentä vuotta sitten laittoi alulle maailman mittaluokassakin ainutlaatuisen nykykansantaiteen kartoituksen.

Oletko jo huomannut kesällä ilmestyneen uutuuskirjan Alpon savannilla? Tästä linkistä löydät tarkempaa tietoa.

 

Osallistu Raimo Flinkin ITE taidepuisto -kirjaan

Voit osallistua 22.9.2019 saakka ITE-taiteilija Raimo Flinkin  kirjahankkeen tukemiseen. Flink täyttää 80 vuotta kesällä 2020. Tuolloin hän järjestää Lempäälässä sijaitsevan ITE-taidepuistonsa avajaiset yleisölle, ja tavoitteena on saada valmiiksi myös kirja. Flinkin kehittämästä niksibetonista on taideteoksia muuallakin kuin hänen omassa puistossaan, ja kirja esittelee näitä töitä kautta Suomen.

Kirjan painatukseen ja puiston rakentamiseen on käynnissä Kansan Sivistysrahaston kautta Kulttuurilahjan keräys. Siihen on mahdollista osallistua pienellä tai suuremmallakin summalla. Tavoitteena on saada kokoon yhteensä 13.000 euroa. Keräys kestää 22.9.2019 saakka.

Tästä pääset Kulttuurilahjan keräykseen. Ja tästä löydät lisätietoa Raimo Flinkin puistosta: www.ekoinfo.fi.

Mystinen puutarha – kirja Veijo Rönkkösen fantasiapuutarhasta

Kimmo Heikkilä (toim.): Mystinen puutarha, Mystical Garden. 176 s. Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry 2019.

Parikkalan Patsaspuisto on Veijo Rönkkösen toteuttama huikea patsaspuisto, mutta myös tekijänsä luomus kukoistavana, satojen kasvilajien puutarhana. Se on vaihteleva ja muuntuva elämys läpi kasvukauden.

Puiston pehtoorina Rönkkösen kuoleman jälkeen toiminut savonlinnalainen graafinen suunnittelija Kimmo Heikkilä on toteuttanut kirjan Mystinen puutarha. Hän on kuvannut kirjaan puistoa yhdistäen patsaat, eri kasvilajit ja vaihtelevat tunnelmat. Eri kirjoittajien artikkelit valottavat aihetta kasvientuntemuksen ja elämyksellisten kokemusten kautta. Kirja sisältää myös kartat eri kasvien sijainnista ja on oivallinen opas puistossa liikkuvalle tarkastella näkymiä hieman uudesta kulmasta.

Kirjaa on myynnissä ainakin Parikkalan Patsaspuiston puodissa, Aseman Taidelaiturilla Punkaharjulla ja Savonlinnan kirjakaupassa, ovh 30 euroa. Kirjojen myyntituloilla ylläpidetään ja kehitetään Patsaspuiston toimintaa.

Lue Etelä-Saimaasta Leena Härkösen kirja-arvio.

© Maaseudun Sivistysliitto