Pienoiskoossa-näyttely

Pienoiskoossa – kuvia menneestä, tulevasta ja mielikuvituksesta

ITE-museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola
15.3.–21.10.2018

Pienoiskoossa 50x70cm juliste logoITE-museon kesänäyttely 2018 aukeaa poikkeuksellisesti jo kevään kynnyksellä. Tuottaja Liisa Heikkilä-Palon kuratoimassa kokonaisuudessa äänensä saa kuuluville pienoisveistokset, miniatyyrit ja tarkkuutta vaativat työt.

Museon viiteen eri huoneeseen on luotu tunnelma väreillä, jotka korostavat pienoisveistosten ja -kuvien takana olevia maailmoja. Pienoiskoossa-näyttely on tiivistunnelmainen sekoitus ITE-taiteilijoiden ja ammattitaiteilijoiden teoksista. Teoksia on lainattu taiteilijoiden lisäksi Raahen, Kauhajoen ja Lahden museoista sekä yksityisiltä tahoilta.

Kuraattori Liisa Heikkilä-Palon idea Pienoiskoossa-näyttelyn kokoamiseksi alkoi yli kolme vuotta sitten, kun hän näki Raahen museon kokoelmissa olevat Samuli Sarkkilan pienoisveistokset ja vanerileikkaukset. Niiden kiehtova tarina ja veistosten hienous vaativat päästä esille myös Raahen ulkopuolella. Amerikan kävijä, aina Alaskaa myöten, teki kirjan elämän kokemuksistaan ja reissuistaan. Koska kirjoittaminen ei tuntunut luontevalta ilmaisutavalta, Sarkkila ikuisti tarinansa vanerilevyihin. Puuleikkaukset ja veistokset kertovat paitsi taiteilijan oman tarinan myös Raahen kaupungin elämästä 1900-luvun alkupuolella. Erityisen huomion ovat saaneet kaupungin arvohenkilöt.

Näyttelyn 14 taiteilijasta yksi on Karjalan evakko, ITE-taiteilija Johannes Ivakko. Hänet esiteltiin jo ensimmäisessä ITE-taiteen näyttelykiertueessa vuosituhannen vaihteessa. Ivakon puuveistokset, tarinat henkilöineen rajantakaisesta Karjalasta, ovat tunnelmaltaan hartaita mutta taiteilijan karjalaisen huumorin sävyttämiä. Näyttelyssä esillä olevassa isossa teoksessa matkataan rahtilaiva Saimalla Valamoon jumalanpalvelukseen. Kirkkokansa on näkemisen arvoinen.

Eteläpohjalainen Rikhard Koivisto on edellisten tavoin yksi ITE-taiteen klassikkotaiteilijoista. Myös hän on kuvittanut värikylläisillä veistoksillaan paikallista elämää. Siinä saavat kuvauksen Rannanjärvi ja Isotalon Antti vallesmanneineen. Puukkotappeluakaan ei ole unohdettu. Poikkeuksen muodostavat toki Aatamin ja Eevan paratiisiaiheet, joista taiteilija on tehnyt useita, toinen toistaan hurmaavampia toisintoja. Yksi erikoisuus Koivistolla on moneen puuveistäjään verrattuna; hän teki teoksia myös sahanpurusta.

Kalajoella asuva Mauri Rönni on jukertanut realistiset pienoisveistoksensa keittiön pöydän äärellä. Ne eivät hänen mielestään kaipaa maalipintaa. SuomenruotsalainenTorsten Lundmark vuolee puusta kansanomaisia kertomuksia. Hänen veistoksensa myytiin loppuun Lontoossa järjestetyssä näyttelyssä muutama vuosi sitten. Markku Mannisenmäen linnuissa ei ole värejä säästelty, ja taiteilija on nimennyt paikkakuntansa mukaan uuden lajin, multiainen. Timo Vattulaisen metsämiehissä ja kalastajissa on Lapin tenhoa.

ITE-taiteilijoiden rinnalle kuraattori on valinnut kolmen ammattitaiteilijan teoksia. Kun Ivakon installaatio edustaa ortodoksista perinnettä, niin Meri Westlin uudistaa traditiota. Taiteilijan vaikuttava Käspaikat-installaatio nostaa esille käspaikkojen hienot koristelut ja ornamentit. Tarja Teräsvuoren ikonostaasi näyttää toteen miljoonien rukousten voiman. Tapani Kokon ihastuttavat rasiarouvat on näyttelyn tilaustyö. Ne keinuvat laudalla itsetietoisina odottaen timanttien sujauttamista rasioidensa uumeniin.

Kuraattorin tilaamat Erik Uddströmin ja Veli Granön miniatyyrivalokuvat täydentävät kauniisti Pienoiskoossa-näyttelyn teeman.

Pienoiskoossa-näyttely on esillä ITE-museossa Kokkolassa 15.3.–21.10.2018. Näyttely on K.H.Renlundin museon omaa tuotantoa.

Lisätiedot:
Liisa Heikkilä-Palo, kuraattori, p. 0400-465 837, liisa.heikkila.palo@gmail.com
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, p. 044-780 4978, elina.vuorimies@kokkola.fi

NÄYTTELYN TAITEILIJAT

Veli Granö, Porvoo
Runar Helander,
Johannes Ivakko, Lahti
Rikhard Koivisto, Kauhajoki
Tapani Kokko, Orimattila
Torsten Lundmark, Pörtom
Markku Mannisenmäki, Multia
Mauri Rönni, Kalajoki
Samuli Sarkkila, Raahe
Tarja Teräsvuori, Helsinki
Erik Uddström,
Timo Vattulainen, Rovaniemi
Meri Westlin, Tampere

© Maaseudun Sivistysliitto