Hakuohje

Ei ole merkitystä, käytetäänkö haussa isoja vai pieniä kirjaimia.

Kokotekstihaku kohdistuu yhtaikaa useisiin tietokenttiin (mm. aihe, asiasanat, kuvaaja, paikka, aika). Kokotekstihaussa voi käyttää yhtä tai useita hakusanoja, eikä niiden järjestyksellä ole väliä.

veistos maalaus = veistos tai maalaus. Kohteet joissa yksikin sanoista esiintyy.
+veistos +lapsi = veistos ja lapsi. Kohteet joissa kaikki kyseiset sanat esiintyvät.
+veistos -lapsi = veistos muttei lapsi. Kohteet joissa esiintyy +:lla merkityt sanat mutta eivät -merkkiset (miinus-hakutermiä ei voi käyttää yksinään).
+veistokset +(naiset lapset) = veistos jossa on nainen tai lapsi (tai molemmat). Kohteet joissa esiintyvät sulkujen ulkopuolella olevat sanat ja jokin tai jotkin suluissa olevista.
”väinö linna” ”turun linna”
”kauppa-auto”
Kohteet joissa haetut sanat esiintyvät juuri samassa järjestyksessä. Yhdysmerkin sisältävät hakusanat kannattaa kirjoittaa lainausmerkkeihin, koska haku ei tunnista yhdysmerkkiä. Kauppa-auto ilman lainausmerkkejä tuottaa tulokseksi myös kaikki kohteet joissa esiintyy sana ”kauppa” tai ”auto”.

*-merkki on katkaisumerkki, esimerkiksi kekko* hakee Kekkosen kaikissa taivutusmuodoissaan

Kohdistettu haku
Kohdistetussa haussa haku rajataan pudotusvalikosta valittavaan kenttään.

Yhdisteltäessä kohdistettuja hakuja (max 3) tulokseksi tulee kohteet joissa kaikki ehdot täyttyvät. Esimerkiksi paikka pudasjärvi ja asiasana eläimet tuottaa tulokseksi Pudasjärvellä otetut eläinkuvat.

Haun käyttäytyminen kohdistetussa haussa riippuu valitusta kentästä:

asiasana- ja paikkahaku käyttäytyvät kokotekstihaun tapaan. Asiasanahaussa ohjelma ehdottaa tietokannassa käytettyjä asiasanoja. Jos haku ei silti anna tuloksia, kyseistä asiasanaa on käytetty tietokannan toisessa osiossa tai aineistossa joka ei ole julkisesti saatavilla.

aihe-, kuvausaika-, kuvanumero‑ ja kuvaajahaussa +,-,* ja ” ” -operaattorit eivät toimi eikä voi hakea usealla termillä. Katkaisumerkkinä toimii %.

Yhteishaku
on kokotekstihaku joka kohdistuu yhtä aikaa sekä kuva-, teos- että dokumenttiosioon.

Asiasanoista
Tietokannan asiasanoituksessa on käytetty aiempaan Yleiseen suomalaiseen asiasanastoon perustuvaa Koko-ontologiaa, ks. http://onki.fi/fi/browser/overview/koko. Sisällönkuvauksen lisäksi asiasanoilla on helpotettu kuvahakujen rajaamista kuvien visuaalisten ominaisuuksien perusteella hakusanoilla pystykuvat, vaakakuvat, henkilökuvat, yksityiskohta teoksesta, teoskuva, teos miljöössä.

© Maaseudun Sivistysliitto