RIP Laurent Danchin

laurent-danchin

Outsider-taiteen tärkeä vaikuttaja ja suomalaisen ITE-taiteen ystävä Laurent Danchin (1946-2017) on kuollut.

Danchin oli kansainvälisesti arvostettu kriitikko, kirjoittaja ja kuraattori, jonka tietämys outsider-taiteen historiasta ja erilaisista ilmentymistä oli vertaansa vailla. Danchin toimi myös outsider-taiteen kansainvälisen julkaisun Raw Vision Magazinen toimittajana.

Suomessa Danchin kävi useita kertoja Maaseudun Sivistysliiton vieraana esitelmöimässä seminaareissa ja vierailemassa ITE-taiteilijoiden luona. Kutsumanamme kuraattorina hän myös yhdessä Tuula Karjalaisen kanssa suunnitteli afrikkalaisen nykykansantaiteen näyttelyt Hämeenlinnan, Oulun, Kokkolan ja Kajaanin taidemuseoihin osana Ars11-näyttelyiden sarjaa.

Meitä suomalaisia ITE-taiteen asiantuntijoita Laurent Danchin perehdytti outsider-taiteen eurooppalaiseen kenttään. Hän jakoi auliisti tietämystään ja kontaktejaan ja avasi meille portteja kansainvälisten asiantuntijoiden, kokoelmien ja tunnettujen taideympäristöjen pariin. Hän toimi oppaanamme useilla Ranskaan suuntautuneilla opintomatkoilla, kun kävimme tutustumassa ainutlaatuisiin taideympäristöihin, kuten Le Palais Idéal, La Fabuloserie, La Maison Picassiette, Jean Linardin Katedraali ja Chomon Village d’Art Préludien. Hän myötävaikutti vahvasti siihenkin, että saimme suomalaista ITE-taidetta esille Pariisiin Halle Saint Pierren näyttelykeskukseen vuonna 2006.

Ystävyyssuhteet suomalaisten ITE-taiteen tuntijoiden ja Laurent Danchinin välillä syventyivät läheisiksi ja lämpimiksi. Leikillisesti me ”adoptoimme” hänet suomalaiseksi ja annoimme hänelle nimen Lauri Tanssinen. Tätä nimeä hän kantoi mielellään ja ylpeästi aina tavatessamme, ja itse sain puolestani kunnian olla hänelle Désirée.

Meitä on Suomessa monta, jotka jäämme kaipaamaan Laurent Danchinia arvostettuna asiantuntijana, valloittavana persoonana ja hyvänä ystävänä. Lepää rauhassa Laurent!

Keravalla 10.1.2017
Raija (”Desirée”) Kallioinen
Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja

Jutun kuvakaappaus on videosta, jossa Laurent Danchin esiintyy Chomon Village d’Art Préludienissa marraskuussa 2015: https://www.youtube.com/watch?v=oHIBOvZlJsc.

 

Comments are closed.

© Maaseudun Sivistysliitto